1 av 2
Rummet där den kidnappade Uppsalastudenten hölls fången. Foto: Polisen/Scanpix
2 av 2

Fängelsedomar för kidnappning i Uppsala

2:49 min

Åtta års fängelse. Det blev domen för två av de tre som åtalats för att ha kidnappat en 25-årig Uppsalastudent i vintras. De båda fälls av Uppsala tingsrätt för människorov samt försök till bedrägeri och utpressning.

Åklagaren hade yrkat på minst fjorton års fängelse för den 26-årige mannen och den 23-åriga kvinnan. Den tredje åtalade, den så kallade fångvaktaren, får sin dom först efter att ha genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt domen i Uppsala tingsrätt ska de båda dömda tillsammans också betala ett skadestånd till Uppsalastudenten på 132300 kronor.

De åtalade har under rättegången gett helt olika versioner av bakgrunden till händelserna, men tingsrättens bedömning är att åklagarens, och Uppsalastudentens, beskrivning av händelseförloppet stämmer. Den har också fått stöd av det som den så kallade fångvaktaren erkänt och berättat om under rättegången. Rätten skriver i domen att både Uppsalastudenten och fångvaktaren berättat på ett trovärdigt sätt och att deras uppgifter visat sig stämma överens med övrig bevisning.

 - Jag hade åtalat för grov och allvarlig brottslighet och tingsrätten har gått på min linje vad gäller brotten och dömt för människorov. Påföljden är kraftig, men ligger under det jag yrkat på och nu får jag gå igenom domen och se om jag ska gå vidare eller om jag övertygas av tingsrättens resonemang, säger åklagare Lars Hedvall till Upplandsnytt.

- Vi är ju naturligvis inte nöjda med domen, vi hade ju hoppatas på en frikännande dom eftersom min klient har förnekat brott. I linje med det ligger det nära till hands att han överklagar, men jag har inte pratat med honom än, säger 26-åringens advokat Bengt-Göran Hugoson.

Dramatisk historia

Det var under natten mellan 28 och 29 december 2011 som den 25-årige Uppsalastudenten försvann från sin lägenhet i stadsdelen Luthagen i Uppsala.

Enligt polisutredningen fördes han bort från sin lägenhet efter att ha blivit drogad med sömnmedel som den 23-åriga kvinnan ska ha bakat in i en köttfärspaj. Fasttejpad i rullstol forslades han sedan i skåpbil till Västerbotten, där han hölls fången i ett ensligt beläget hus utan värme och med väldigt lite mat.

Den 2 januari greps det nu dömda paret i en bil på väg mellan Stockhlm och Uppsala efter att den kidnappades mobiltelefon, som låg i bilens baksäte, spårats av polisen. Ytterligare tre dagar senare hittades den kidnappade Uppsalastudenten i det utkylda huset i Robertsfors i Västerbotten. Då greps också den tredje åtalade, den så kallade fångvaktaren.

thomas.magnusson@sverigesradio.se
julia.carlbaum@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista