1 av 2
Von Bahrs skola i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland
2 av 2
Karwan går i nian på Von Bahrs skola i Uppsala. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Invandrare får sämre betyg i skolan - men lågutbildade klarar sig sämst

2:30 min

De skolelever som har invandrat till Sverige får sämre betyg än de som är födda i Sverige. Men ännu sämre är oddsen för de som har lågutbildade föräldrar. Upplandsnytt inleder i dag en serie inslag som handlar om integration i skolan.

Var du kommer från påverkar dina betyg. Bland de elever som har invandrat till Sverige var det förra läsåret nästan hälften som fick icke godkänt i ett eller flera ämnen. Så såg det ut bland niondeklassarna i Uppsala län enligt skolverkets statitisk. Elever födda i Sverige klarade sig betydligt bättre.

Men om man tittar på en annan grupp - elever som har lågutbildade föräldrar - så visar det sig att de klarar sig ännu sämre än de invandrade eleverna.

En som har oddsen emot sig är Karwan som går i nian på Von Bahrs skola i Uppsala. Han har invandrat till Sverige som liten och har lågutbildade föräldrar.
– Mina föräldrar är inte utbildade eftersom de är ganska gamla. De kanske inte kan hjälpa mig med mina skoluppgifter. Men mina syskon kan det. För de är alla utbildade. Men om de inte är hemma kan inte mina föräldrar hjälpa mig eftersom de har lite problem med svenskan, säger Karwan.

Han har en storebror som hjälper honom mycket med skolarbetet. Och själv kämpar han på:
– Jag pushar mig själv. Om jag inte får bättre betyg kan jag inte skylla på nån annan än mig själv. Det är jag som måste ta ansvar för mitt lärande, säger Karwan som tycker att han ändå har klarat sig hyggligt med både G och VG i sitt betyg.

När Uppsala kommun gjorde en fördjupad undersökning om elevernas betyg så visade det sig att de elever som invandrar till Sverige får sämre betyg - men bara de första sex åren. Redan efter sju år i Sverige spelar invandringen i sig inte längre nån roll för risken att få icke godkänt i betyg.

Uppsalaundersökningen visade däremot att föräldrarnas utbildning och om föräldrarna har socialbidrag spelar en stor roll för elevernas betyg. Men elever som har invandrat för sju år sen eller mer - och har välutbildade föräldrar utan socialbidrag - klarar sig bra när det gäller att få godkända betyg i skolan. Lika bra som elever som har svenska välutbildade föräldrar utan socialbidrag.

Lamina som också går i nian på Von Bahrs skola har föräldrar från Bosnien. Hon är ett exempel på att det inte behöver spela roll om man kommer från ett annat land.
– Mina föräldrar är bra utbildade. Så jag får jättemycket stöd hemma. Det går bättre då.

Det spelar ingen roll att de kommer från ett annat land?
– Nej, det tycker jag inte. Båda har tagit magisterexamen här så det spelar ingen roll för mig, säger Lamina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista