Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Det har brittiska högstadomstolen beslutat i dag. Foto: Kirsty Wigglesworth/Scanpix

Assange utlämnas till Sverige

0:39 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige för att förhöras om de sexbrott, i bland annat Enköping, som han misstänks för. Det beslutade Storbritanniens högsta domstol vid 10-tiden på förmiddagen idag.

Domstolen var inte enig i sitt beslut, och Assange advokater har redan nu bestämt sig för att överklaga delar av beslutet, rapporterar Ekot.

Assange är misstänkt för sexbrott mot en kvinna i Enköping och ytterligare en kvinna för snart två år sen.

– Äntligen! Det är faktiskt så att jag har räknat med det här beslutet från början och så blev det ju också i de två underdomstolarna i England. Det är bara att det tagit så väldigt lång tid, säger kvinnornas advokat Claes Borgström.

Hur reagerar dina klienter?

– Jag har talat med en av dem som hastigast bara. Det är klart att det är en påfrestning att vänta och att det kanske blir en rättegång. Men det är samtidigt en lättnad att han kommer att komma till Sverige och deras förhoppning är ju att det blir rättegång, så att han får stå till svars för de övergrepp de har beskrivit att han begått mot dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista