1 av 3
Tolv dubbeldäckare börjar snart rulla i länet. Foto: Cathrin Reth/SR
2 av 3
Thomas Gustafsson är en nöjd chaufför. Foto: Cathrin Reth/SR
3 av 3
Bussens övre plan. Foto: Cathrin Reth/SR

Dubbeldäckare mellan Uppsala och Enköping

Chauffören: "Den här går så otroligt stadigt"
5:25 min

Snart är det premiär för dubbeldäckarna i UL -trafiken. Den 11 juni börjar de stora gula tvåvåningsbussarna att rulla i trafik på sträckan Uppsala - Enköping - Västerås. Chaufförerna på bussbolaget Nobina håller som bäst på att vänja sig vid de nya höga bussarna.

Thomas Gustafsson, chaufför på Nobina, gillar dubbeldäckarna som nu ska ersätta ledbussarna.

– Den här går så otroligt stadigt. Att ligga på väg känns precis som en vanlig buss. Dock får man hålla undan för alla träd. Man vill gärna lägga sig mera i mitten än och ligga nära vägkanten. Det är lite oroande än. Man är inte van, säger Thomas Gustafsson.

Han är inte oroad för hur bussarna kommer för sig i vinterväglag eller när de kraftig höstvindarna sätter in.

-Den här är så pass stabilt byggd att varken halt väglag eller vind kommer stöka mer än vad det gör för oss i normala fall, säger Thomas Gustafsson.


Alla tolv bussarna har l
uftkonditionering, god interiörbelysning och stort bagageutrymme. Att lasta ombord några cyklar är inget problem. De 84 stolarna har alla säkerhetsbälte och uppges vara extra komfortabla.

-Jag är nöjd att vi kan erbjuda våra kunder en riktigt bra komfort och så pass många nya bussar och inte minst att våra förare får en jättebra arbetsmiljö, säger Leif Enebrink, trafikchef på Nobina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".