Så här ser UNIK:s parkering ut. Foto: Johan Hedman/SR

Får kommunalt grus dumpat hos sig

1:43 min

UNIK:s idrottsklubb i Valsätra i Uppsala kan knappt använda sin egen parkering eftersom kommunen ständigt fyller på stora högar av grus, asfalt och jord på platsen från olika vägbyggen i närheten. Dessutom ligger det högar med sand kvar sedan i vintras.

Klubben fick ett löfte att allt skulle vara borta till den första maj, men ännu har inget hänt. UNIKs ordförande Ove Fredholm har tröttnat på hur klubbens parkeringsplats ser ut.

– Ja, det blir svårt med parkeringsplatser vid träningar och matcher eftersom vi nu har en ganska stor publiktillströmning. Vi har fått söka oss till andra parkeringsplatser och det finns ju en mitt emot på skolan, men den är oftast full med bilar som rör skolans aktiviteter, säger han.

Ove Fredholm berättar att det i normala fall får plats ett 30-tal bilar på idrottsföreningens parkering. Men med tanke på att det nu ligger fem stora högar med grus, asfalt och jord här så uppskattar han att det bara är hälften av det antalet som nu får plats. Dessutom ligger de här högarna inte samlade på ett ställe utan de är utspridda över hela parkeringen.

– Jag har förståelse för att det är en lämplig plats för temporära upplag, men det blir lite mycket ibland och lite stökigt här så vi skulle vilja se mer samordning mellan de olika delarna av kommunen när det gäller den här platsen, säger Ove Fredholm.

Per-Rickard Rönnberg, projektledare på kontoret för samhällsutveckling, bekräftar bilden av att det är lite sisådär med samordningen när han säger till Upplandsnytt att det är så pass många aktörer inblandade i olika arbeten i området att det är svårt att veta vem som gör vad på platsen. Jag har själv svårt att nå någon som vill uttala sig i frågan och blir ständigt slussad vidare till olika personer inom kommunen. Trots löftet om att grus- och asfalthögarna skulle vara borta den första maj har inget hänt.

-- Det är bara att hoppas att kommunen på något sätt kan styra upp det här, säger UNIKs ordförande Ove Fredholm.

Vi har förgäves sökt personer på kommunen för en kommentar. 

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista