1 av 2
Eleverna på Gottsundaskolan har klarat sina betyg allt bättre. Foto: Martin Hult/SR
2 av 2
Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundaskolan. Foto: Martin Hult/SR

Betygen klättrar stadigt på Gottsundaskolan

2:36 min

Elever som har ett annat modersmål än svenska får oftare sämre betyg. Men på Gottsundaskolan i Uppsala som har många elever från andra länder än Sverige är det tvärtom. Betygen där är nu bättre än vad snittet är i Uppsala kommun.

– Jag känner mig ganska nervös. Jag har alltid varit ganska svag i matte - men jag har utvecklats ganska mycket, säger Dunja som går i nian på Gottsundaskolan inför att hon ska skriva ett nationellt prov i matte.

Matteläraren Tania Kurdahl kör en sista drillningen med eleverna inför det nationella provet i matte. Hon undervisar de elever som har svårt för just matte. Hon har också märkt att hennes elever har gått fram.

– De har utvecklats enormt. Från att många av dem riskerade icke godkänt så har vi nu bara en som riskerar det.

Vad är det som har gjort att det har gått bra?

– Dels att vi har gjort målet tydligt för eleverna, dels engagemanget. Att vi pushar och stöttar. Gör de en liten uppgift rätt så säger vi: "Åh, du kan". Annars är det ofta deras självförtroende som sätter stopp för dem, säger läraren Tania Kurdahl.

Betygen på Gottsundaskolan har förbättrats rejält de senaste tre åren. År 2009 låg Gottsundaskolan en bra bit under Uppsalasnittet - vilket är normalt för en skola som har relativt många elever som har invandrat till Sverige.

Men förra året hade Gottsundaeleverna i snitt bättre betyg än hur det är i kommunen i stort.

Årets nior verkar ha fortsatt den positiva trenden ytterligare om man ser på hur det gick med höstterminsbetygen.

Gottsundaskolans rektor säger att betygen har kunnat lyftas med hjälp av en rad olika pedagogiska metoder som skolan har infört. Bland annat att eleverna får sätta egna mål varje vecka för vad de ska uppnå. Det kan vara att göra ett skolarbete eller plugga inför ett prov. Veckomål som eleverna skriver in i en speciell bok.

– Lärarna kan också kommentera tillsammans med eleven hur veckan har varit - och vilka mål som ska sättas för nästa vecka. Det har betydelse om eleverna blir medvetna om att de jobbar mot mål, säger Gottsundaskolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

För Dunja som var nervös inför det nationella provet i matte gick det bra.

– Det känns skönt. Det var inte så svårt som jag hade tänkt mig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista