1 av 2
Knivsta är näst bäst att bo i enligt Fokus. Foto: Cathrin Reth/SR.
2 av 2
Maria Rotenborg. Foto: Cathrin Reth/SR.

Knivsta kommun näst bäst i landet

Kommunalråd i Älvkarleby: ”Det känns slumpartat”
1:46 min

Sveriges näst bästa kommun att bo i är Knivsta följt av Lund, Gnosjö och Danderyd. Bäst är Habo kommun. Älvkarleby kommer som sista kommun i länet på en 251:a plats. Det visar tidningen Fokus kommunranking som kom idag och som rangordnat Sveriges alla 290 kommuner utifrån 42 faktorer som ohälsa, arbetslöshet och företagsklimat. Sämst här i länet är Älvkarleby.

Förra året var Knivsta på en nittonde plats, men nu ligger man alltså tvåa. Maria Rotenborg både bor och jobbar i Knivsta.

– Jag tycker att det är en bra kommun att bo i. Det är nära både till Stockholm och Uppsala. Det är lätt att ta sig, men det är mindre lätt att ta sig hem på nätter om man skulle vilja gå ut och stanna lite längre, säger hon.

Är det något som skulle kunna bli bättre i Knivsta?

– Ja, något som jag verkligen saknar är café. Där du kan ta dig en riktigt god kaffe och då pratar jag inte om vanligt bryggkaffe, utan då pratar jag om en espresso, latte. Det är något som verkligen saknas i Knivsta, avslutar hyfsat nöjda Knivstabon Maria Rotenborg.

Tidningen Fokus som gjort rankingen har alltså ställt samman statistik om att leva och bo i de olika kommunerna från Skolverket, Statistiska centralbyrån och Socialstyrelsen för att nämna några.

Efter Knivsta på andra plats kommer närmsta kommun i länet tjugonia och det är Uppsala, följt av Håbo på fyrtioåttonde plats. Sist här i länet kommer Älvkarleby som hittas på en 251:a plats.

Här säger kommunfullmätiges vice ordförande, Socialdemokratiske Kjell Grönberg, att han inte lägger så stor vikt vid kommunens låga placering i rankningen.

– Nej, jag tycker inte att det är något speciellt för vår kommun som är negativt.

Vad tänker du om den här typen av rankningar?

– Jag tycker att det känns slumpartat.

Så det är ingenting du känner att ni behöver ta åt er av?

– Nej. Det är klart att man tar åt sig när man kommer väldigt långt ner och sämst i länet, men jag vet inte exakt vad vi ska göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".