Sigtuna Humanistiska läroverket. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Bidrag till Sigtunainternat stoppas

1:13 min

Skolverket stoppar tills vidare utbetalningarna av statsbidrag till de tre riksinternaten i Lundsberg, Sigtuna och Gränna efter Uppdrag gransknings uppgifter i går om miljontals kronor som skolorna fått på felaktiga grunder.

Statsbidraget betalas ut månadsvis och för Sigtuna handlar det om en dryg miljon i månaden.

De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som de får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska.

– Vi har inte fått några detaljer än från skolverket. Det har de lovat att sända oss imorgon. Och då kommer vi att titta på det givetvis, och det underlag som de begär in. Sen kommer vi göra det efter bästa förmåga, säger Sigtunas skolchef Kent Edberg.

– Problemet vi har är att vi har väldigt många elever, vi har 140 utlandssvenska elever, varav många tar studenten imorgon. Och de har föräldrar över hela världen, så att på kort tid kunna få in och verifiera all aadressuppgifter kommer att bli svårt. Men vi ska göra vad vi kan, säger Kent Edberg.

Finns det någon sanning i att eleverna inte skulle ha utlandssvensk bakgrund?

– Vi litar ju på folk, så jag kan inte säga i det enskilda fallet att inte någon individ har fuskat. Vi har inte fuskat, säger Kent Edberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista