Intresset för Gottsundaskolans framgångar är svalt från kommunens övriga skolor. Foto: Martin Hult/SR.
Gottsunda

Svalt lokalt intresse för Gottsundaskolans framgång

2:25 min

Gottsundaskolan har fått pris och uppmärksamhet för sitt sätt att nå bra resultat med eleverna. Studiebesök har besökt skolan från både Sverige och Danmark. Men det är inte så vanligt att andra skolor i Uppsala kommun försöker dra nytta av Gottsundaskolans erfarenheter.

Så här två rektorerna på andra skolor som har relativt många elever med utlänsk bakgrund om de har tagit efter Gottsundaskolans metoder.

– Nej, det har jag inte. Men jag vet att de har gjort många intressanta saker, säger Britta Molin som är rektor på Von Bahrs skola (tidigare Heidenstamskolan).

– Nej, men jag träffar rektorerna från Gottsunda då och då. Men vi har inget organiserat samarbete. Men det är väl så med alla framgångsrika skolor att dem ska man lära sig av, säger Gränbyskolans rektor Agneta Erikson.

Gottsundaskolan har de senaste tre åren lyckats med att höja elevernas betyg rejält. Skolan ligger nu över Uppsalasnittet vilket inte är förväntat för en skola som har relativt många elever som har invandrat till Sverige.

Anledningen till framgången kan vara en medveten satstning. Det handlar om att eleverna sätter egna mål varje vecka och att lärarna har utbildats i olika pedagogika metoder.

De positiva betygsresultaten som Gottsundaskolan har uppnått har gjort att andra skolor, men också det danska skolverket, har kommit på besök säger skolans rektor Elisabeth Viksten Eriksson.

– Vi har en hel del studiebesök. De kommer från skolor i andra kommuner i Sverige, från andra länder och universitetet bland annat.

Hur mycket är det skolor från Uppsala som kommer?

– Det har inte varit så mycket. Det har varit några skolor som har varit här och tittat, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Grundskolechefen för Uppsala kommun säger att lärare i kommunen har erfarenhetsutbyten. Men att det alltid kan göras mer. Rektorerna träffas också för att dela erfarenheter. Men mycket av samarbetet sker i de geografiska områden som skolorna ligger i.

Något organiserat samarbete mellan skolorna som har många elever med utländsk bakgrund finns inte.

– Ja, varför har vi inte gjort det. Det är så mycket annat vi gör hela tiden, säger Gränbyskolans rektor Agneta Erikson.

Von Bahrs skola ligger en bra bit under Uppsalas betygssnitt. Så här säger rektorn Britta Molin om varför de inte har försökt kopierat Gottsundaskolans framgångsrecept.

– Jag har jobbat här i mindre än ett år och har tidigare jobbat 13 år på en invandrartät skola som rektor. Jag kanske inbillar mig att jag har en del insikter i det. Men det är ett klokt förslag, säger Britta Molin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista