Forsmarksimulator. Driftingenjör Mats Hård i simulatorn. Foto Johan Hedman / SR
Östhammar

Forsmark har ny simulator

1:39 min

En ny simulator där personalen på Forsmark kan öva på krissituationer ska öka säkerheten på kärnkraftverket. Simulatorn invigdes idag och vi var på plats.

Tre personer går omkring med bestämda steg i det simulerade kontrollrummet och tittar på siffervärden för kärnkraftverkets turbiner och reaktorer, samtidigt som det hela tiden blinkar gult av rektangelformade små lampor på de olika arbetsstationerna. Det hela pågår i ungefär två minuter innan det pipande ljudet börjar dö bort och lamporna slutar gå på högvarv. Forsmarks nya simulator är så lik sin riktiga motsvarighet som möjligt för att personalen ska kunna öva på ett realistiskt sätt. En av Forsmarks driftsingenjörer Mats Hård förklarar:

– De är väldigt verklighetstrogna faktiskt, de här simulatorerna. Vi försöker titta på de vanligaste händelserna som kan ske. Exempelvis om det händer något i omvärlden, då tar vi och gör en bedömning om vad det är vi behöver träna på. Har vi gjort det här eller har identifierat en brist som vi behöver fortsätta träna på.

– Sen tittar vi på om det finns något vi kan förbättra i den utbildning som vi har i dagsläget, säger han.

Tidigare har Forsmarks personal tvingats åka på en tretimmarsresa ända till Studsvik, som inkluderade övernattning, för att kunna öva på liknande sätt. Nils-Erik Näslund, från Kärnkraftsäkerhet och Utbildning AB, har varit projektledare för konstruktionen av den nya simulatorn. Han tror att det här kommer att förbättra säkerheten.

– Säkerheten är ju redan nu väldigt hög, och med en kompetent driftsorganisation och operatörer som blir tryggare i sin yrkesroll tror jag absolut att det ökar säkerheten, säger Nils-Erik Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista