Gränbyskolan. Foto: Martin Hult / SR
Uppsala

Skilda åsikter om mål i skolan

1:39 min

Att elever ska sätta mål för sitt skolarbete varje vecka. Det är något som en del högstadieskolor i Uppsala gör - bland annat Gottsundaskolan. Men det här är något som inte alla skolor tycker är en bra idé.

-- Det är bra att sätta mål och utvärdera mål, men om man gör det i varje ämne varje vecka så tar det mycket tid av undervisningen, säger Gränbyskolans rektor, Agneta Erikson.

Men Gottsundaskolan är en skola som menar att det är en bra idé att eleverna får skriva egna mål varje vecka. Det kan handla om att göra en viss skoluppgift eller plugga inför ett prov som eleverna skriver upp i en speciell bok. Alexander som går i sjuan på Gottsundaskolan är en av dom som gör det.

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra faktiskt, säger han.

De sjuor jag har pratat med på Gottsundaskolan är positiva till att sätta veckomål. Medan en del nior har tröttnat på det och tycker att det inte ger så mycket.

Många andra skolor har inte börjat med att eleverna sätter veckomål. Gränbyskolans rektor tycker att det kan räcka att sätta mål en gång per termin.

– Vid utvecklingssamtalen så tittar man på det här och gör en individuell utvecklingsplan för varje elev, och det kanske är rimligt. Sedan är det möjligt att man skulle kunna göra det oftare, även om det får inte bli för mycket, säger Agneta Erikson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista