Uppsala

Buskörning oroar boende

1:23 min

Många boende kring Tycho Hedéns väg i Uppsala störs av buskörningar i höga hastigheter på vägen. Enligt polisen rör det sig om grupper av ungdomar som tar sig in till stadskärnan under kvällar och helger.

Kerstin Karlsson äger en kolonilott i närheten av den gamla E4:an och hon har tröttnat på de ständiga åkningarna. 
- Ja, det är ju motorcyklar och bilar som kör vansinnigt fort här, så man undrar hur länge det dröjer innan det händer en olycka. Lite mer kontroller vore bra här, det tycker jag.

PRATA: Timothy Edwards bor precis vid Shellmacken i korsningen vid Vaksalagatan och Tycho Hedéns väg, och han brukar gå med kompisar och titta på när bilarna börjar samlas på mackens parkeringsplats på kvällarna.

- Bilarna brukar börja med att ställa sig här och alla som åkt hit ställer sig och snackar och bara umgås, då brukar vi sitta här och kolla när de åker iväg och så.

Hur många bilar rör det sig om?
- Det är olika från kväll till kväll, men det är åtminstone 20 stycken på en kväll. Det är mest på helgerna, men varje kväll man går hit ser man alltid något liksom.

Timothy säger att bilarna börjar samlas runt åtta på kvällen och att det brukar dröja till efter midnatt innan det börjar lugna ner sig. Det körs fort, flera personer nämner hastigheter på 150 kilometer i timmen på en 3-kilometerssträcka mellan shellparkeringen bort till rondellen vid Ikea. En sträcka det även finns övergångsställen på, något som oroar närboende Asta Lindström.
- Det är hemskt, de vräker på riktigt när de åker här.

På Shellmacken vill ingen kommentera vad som händer på parkeringen på kvällstid, men mackchefen säger att de är medvetna om att det samlas bilar där.

Mikael Gustavsson, biträdande chef för uppsalapolisens trafikavdelning, är medveten om problemet men har hittills inte fått in några klagomål.
-- Nej, vi har egentligen inte fått in några klagomål till trafikavdelningen. Däremot har jag hört internt inom polisen - jag tror det är ordningspolisen som har märkt av att bilburna ungdomar kommer in till Uppsala under helgkvällar och kör, ja.

Enligt personer Upplandsnytt pratat med startar buskörningen på Shellmackens parkering i korsningen Vaksalagatan och Tycho Hedéns väg, för att avslutas i rondellen vid Ikea. Mikael Gustavsson säger att polisen är väldigt intresserade av bilarnas utrustning, eftersom många uppgifter tyder på att en hel del av bilarna är trimmade. Men i dagsläget ser han inte det här som ett stort problem.
- Vi upplever att det nog är på väg att bli ett problem om det inte åtgärdas. Eftersom trafikpolisens kompetens efterfrågas så kommer vi att ta reda på mera om det och sen ska vi försöka göra någonting åt den där problematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista