Här renoveras lägenheter i Kvarngärdet i Uppsala. Med Socialdemokraternas förslag skulle det kunna göras med statliga lån. Foto: Kalle Hedström Gustafsson/SR.

"Ge statliga lån för att undvika chockhöjda hyror"

1:40 min

För att undvika chockhöjda hyror borde staten låna ut pengar med låg ränta till bostadsbolagen. Det vill Socialdemokraterna. Men moderaterna tycker att det är en dålig idé.

– Krasst så klarar inte kommunerna uppgiften utan statligt stöd. Konsekvensen blir annars att vi får chockhöjda hyror som gör att folk har svårt att bo kvar, säger Erik Pelling som är Socialdemokraternas kommunalråd i Uppsala.

– Miljonprogrammet som vi egentligen pratar om byggdes ju med kraftiga statliga subventioner. Nu när det behöver renoveras är Socialdemokraternas förslag fler statliga subventioner. Det har inte löst några problem hittills, säger Cecilia Forss som är Moderaternas kommunalråd i Uppsala.

– Det är ett sätt att bidra till en lösning, att staten går in med förmånliga lån med bra räntor, säger Erik Pelling.

Det har protesterats i Uppsala mot kraftigt höjda hyror - på mellan 45 och 60 procent - när bostadsbolagen renoverar gamla lägenheter. Socialdemokraterna för i dag fram en lösning på problemet i en debattartikel i UNT. Att bostadsbolag - till exempel de som ägs av en kommun - som ska renovera lägenheter kan få låna pengar från staten till en bra ränta.

Men moderaternas Cecilia Forss tror inte på den idén:

– Det är fel väg att gå. Vi ser historiskt att det inte har gett billigare bostäder. Problemen med de bidrag till boende som har getts genom åren är att kostnaden för byggandet har ökat i ungefär samma takt som bidragen har getts, säger Cecilia Forss (M).

Hon tror alltså att byggbolagen passar på att höra sina priser när subventioner sätts in. Erik Pelling tror däremot att det finns mycket att vinna - och lite att förlora - på statliga lån till bostadsbolagen.

– Staten kan låna pengar till förmånliga villkor - och kan därför låna ut pengar till samma villkor. Det blir ingen förlustaffär för staten. Man får visserligen stå för en viss risk. Men det man får tillbaks i form av upprustade bostäder är värt den risken, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista