Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX

Elever trygga i skolan

"Det kan ibland vara ganska pratigt i klassen"
1:34 min

Högstadieeleverna i Uppsala känner sig trygga i skolan - men lusten att gå i skolan är inte på topp. Det visade sig när åttondeklassarna i Uppsala svarade på en rad frågor. De flesta eleverna tyckte att det går ganska bra att få lugn och ro i skolan.

– Det kan ibland vara ganska pratigt i klassen. Men det brukar gå rätt bra. Det finns alltid möjlighet att gå in i ett ledigt klassrum, säger Fanny som går i nian på Tiundaskolan i Uppsala.

Uppsala kommun har frågat de som går i åttan om hur de trivs i skolan. 1437 elever har svarat. De allra flesta - 90 procent - har svarat att de känner sig trygga i skolan. Men det är också en del - 8 procent - som säger att de inte är trygga i skolan. När det gäller om det går att få lugn och ro i skolan så säger de flesta att det går ganska bra. Påståendet att "jag kan arbeta i lugn och ro i skolan" håller två tredjedelar med om. En tredjedel av eleverna håller inte med om det.

Men lusten att plugga tryter däremot hos många av de tillfrågade åttondeklassarna i Uppsalas skolor. Mer än hälften av eleverna säger att de inte har nån större lust i skolan. Och det är lite färre - 4 av 10 elever - som håller med om påståendet att "skolarbetet gör mig så nyfiken så att jag får lust att lära mig mer". Tappade lustar på högstadiet - det är något som Fanny har märkt av att det finns:
– En del orkar inte lägga ner tid på skolan. Men det är väldigt blandat.

Hur stor lust har du haft i skolan?
– Det är från och till. Ibland tycker jag att det är jobbigt. Men ibland tycker jag att det går bra, säger Fanny som går i nian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".