Enligt bygglovet är denna byggnad garage/förråd, men liknar enligt bygglovchefen mest ett bostadshus. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Politiker byggde svart två gånger

3:09 min

En centerpartistisk kommunpolitiker i Uppsala har två gånger blivit påkommen med svartbyggen på sin fastighet i Husbyborg i nordvästra Uppsala. Centerpolitikern, Ingmar Jansson, har bland annat börjat bygga en husgrund till ett bostadshus på fastigheten, utan att ha haft bygglov. Och nu har plan- och byggnadsnämndens ordförande, moderaten Liv Hahne, reagerat och begärt en granskning.

– Här har det nu varit mycket tveksamheter, och då tycker jag att vi ska vara noggranna med att utreda det, säger Liv Hahne (M).

Här i Husbyborg äger Ingmar Jansson en fastighet, belägen i landsbygdsmiljö, med två färdiga byggnader och en husgrund. Ingmar Jansson är centerpartist och sitter i kommunens styrelse för teknik och service och var under förra mandatperioden, när turerna kring hans fastighet här i Husbyborg började, ledamot i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

På den här fastigheten har Jansson, enligt kommunens tjänstemän, ägnat sig åt svartbyggen. Vi frågade Uppsala kommuns bygglovchef Rein Martinsson.

Har det varit fråga om svartbyggen?

– Ja, det har det varit. Vi har ju stängt byggena, eftersom han börjat bygga innan han har fått bygglov, säger Rein Martinsson.

Två gånger?

– Två gånger, ja.

Två gånger har det alltså upptäckts att Ingmar Jansson börjat bygga innan han fått bygglov. Bland annat husgrunden till en villa, som han sen inte fick bygglov till. Men husgrunden står kvar, den byggde han klar trots att kommunen beordrade honom att stoppa arbetet.

Och annat han byggt här har blivit ganska mycket annorlunda än det han sökt bygglov för, det gäller bland annat en röd stuga som står här mitt på fastigheten. Vi frågade bygglovchefen om den.

Huset du ser på den här bilden och som kallas förråd eller garage, hur skulle du karaktärisera det?

– Ja, det påminner absolut om ett bostadshus, med fönster och dörrar, säger Rein Martinsson.

Kommunen har alltså konstaterat att Ingmar Jansson två gånger byggt utan bygglov, att han uppfört byggnader som avviker från det han sökt bygglov för, att han vid en del tillfällen struntat i att rätta sig efter kommunens direktiv och ändå har kommunen inte någon gång bestämt att han måste riva nåt som han byggt eller ens betala ett vite.

Bland boende i bygden ställs frågan om det kan hänga samman med att han är politiker och att han därför skulle ha behandlats mildare än andra. Ordförande för den ansvariga nämnden är Liv Hahne.

– Nej, jag skulle nog snarare vilja säga tvärtom. Vi vet ju att vi granskas hårdare än någon annan, och att man skulle få fördelar av att vara förtroendevald, det hoppas jag verkligen inte, säger Liv Hahne.

Men personer inom Uppsala kommun som Upplandsnytt talat med säger att politikerna har stått handfallna inför det här ärendet och inte vetat hur de skulle hantera det, eftersom det gällt en av deras politiska kolleger.

Vad säger då Ingmar Jansson själv? Upplandsnytt har sökt honom under lång tid, men han har valt att inte ringa tillbaka och svara på våra frågor. Till slut väntade vi på honom efter ett möte som han varit på.

Ingmar Jansson?

– Ja.

Jag har sökt dig.

– Jaså?!

Till en början säger sig Ingmar Jansson inte förstå vilken fastighet vi talar om.

– Jag har ingenting i Husbyborg.

Du har inte det?

– Nej.

Men efter en stund säger han att den aktuella fastigheten i Husbyborg är hans. Men han vill inte att vi ska plocka fram mikrofonen för en intervju, och han vill inte medge de olaga byggen han gjort sig skyldig till.

– Nej, nej, det har inte varit ett dugg av det.

Får jag plocka fram mikrofonen så att du får svara på mina frågor?

– Nej, inte än. Kan du återkomma i morgon? Hej med dig.

Sen slår Ingmar Jansson igen bildörren, startar bilen och åker i väg. Dagen därpå är han oanträffbar. 

Hans byggnationer på fastigheten ska nu alltså granskas och kommer att tas upp i plan- och byggnadsnämnden den 14 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista