Peter Nygren, professor och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker man ska forska mer på hur cancer sprider sig. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Fokus på hur cancern sprider sig

"Vi har för lite kunskap idag helt enkelt"
1:38 min

Varje dag dör fyra svenska kvinnor av bröstcancer och den vanligaste orsaken är metastaser, alltså dottertumörer. Men idag finns inga läkemedel som ska hindra just deras uppkomst. Därför borde man rikta in forskningen på hur cancerceller sprider sig, i stället för att som i dag främst ta död på modertumören, det skriver chefen för en cancerklinik i Maryland, USA, i den vetenskapliga tidskriften Nature. Och överläkaren i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala håller med.

Peter Nygren, professor och överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala tycker att det är rätt tänkt.

– Vi behöver studera mer av hur cancerceller interagerar med och påverkas av omgivningen, hur tumörcellerna då lyckas slå sig ner och etablera sig och tycka att miljön är bra i lunga, lever, lymfkörtel eller var de ny slår sig ner och där har vi för lite kunskap idag helt enkelt, om den processen och i och med att vi inte har kunskap om det så är det svårt att ta fram läkemedel som stör just den processen.

Bröstcancer behandlas idag vanligtvis genom operation, ofta i kombination med strålbehandling och ibland cellgiftsbehandling, som ska hindra att sjukdomen återkommer. Men alla de här metoderna syftar till att döda redan uppkomna cancerceller som tillhör den ursprungliga tumören, medan det är av dottertumörer eller metastaser som de flesta dör.

Det finns idag inga läkemedel som riktar in sig specifikt på dottertumörerna och kliniska studier, alltså när man prövar läkemedel på patienter, är inte heller designade för att testa ämnen som kan skydda mot dottertumörer och det här behöver förändras, skriver Patricia Steeg i tidskriften Nature.

Onkologiprofessor Peter Nygren håller med om behovet, problemet är att den här typen av experiment är mer komplicerade och krävande att göra. Men vi är nog ändå på väg åt det hållet, hoppas han.

– Det debatteras ganska mycket nu om att dom nya cancerläkemedel som har kommit har begränsade effekter. Och det förs en ganska livlig debatt om ändrade strategier som går i den här riktningen som diskuteras i den här artikeln.

Hanna Westerlund
hanna.westerlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".