Husgrunden till en villa som Jansson började bygga utan bygglov - en villa han sen inte fick bygglov för. Provisoriska väggar har byggts för att skydda grunden. Foto Mårten Nilsson / SR

Jansson (C) riskerar att fråntas uppdrag

1:59 min

Flera kommunpolitiker i Uppsala reagerar nu på nyheten om centerpartisten Ingmar Janssons svartbyggen på sin fastighet i Husbyborg i nordvästra Uppsala. Som Upplandsnytt berättade i morse har Jansson två gånger upptäckts ha byggt utan bygglov på fastigheten. Och kritik riktas nu både mot Jansson och mot byggnadsnämnden som anklagas för att ha agerat passivt mot sin politikerkollega. Centerpartiet kan nu komma att ompröva Janssons uppdrag för partiet. Vad tycker du om historien med c-politikerns svartbyggen? Kommentera på kommentarsplats i artikeln!

- Jag tycker att det är jättetråkigt. Man vet ju vilka regler som gäller och då förutsätter man givetvis att de reglerna ska gälla alla, säger Anne Lennartsson, ordförande för Centerpartiets Uppsalakrets.

- Under dagen kommer jag givetvis att försöka få tag på Ingmar så att vi får till ett möte för att prata igenom vad som hänt och varför.

Har han ert fortsatta förtroende?

- Det är alltid problematiskt när man inte följer regler och som förtroendevald så har man ytterligare ett ansvar där det gäller att medborgarna ska ha förtroende för en, så det är ju synnerligen problematiskt. Men jag tycker att det är jätteviktigt att sitta ner med Ingmar och prata om det så får vi se vad som händer.

Centerpartiets kommunpolitiker Ingmar Jansson har två gånger upptäckts ha gjort sig skyldig till svartbyggen på sin fastighet i Husbyborg. Bland annat har han börjat bygga en husgrund till en villa utan bygglov, en villa som han sen inte fick bygglov för. Fastigheten ligger dessutom inom området för försvarets bullermatta där det är svårt att över huvud taget få bostadsbyggen beviljade. Jansson själv har vägrat att kommentera sina byggnationer.

Kommunens plan- och byggnadsnämnd har inte någon gång tvingat Jansson att riva något han byggt eller betala något vite. Ordföranden, moderaten Liv Hahne, sa så här i Upplandsnytt:

--Här har det nu varit mycket tveksamheter, och då tycker jag att vi ska vara noggranna med att utreda det.

Men Ilona Szatmari Waldau, oppositionsråd för Vänsterpartiet, är förvånad över att nämnden inte agerat tidigare:

--Jag reagerar väldigt starkt på att man inte gjort nånting åt Ingmar Janssons byggnationer tidigare. Och jag reagerar också starkt på att en politiker som borde vara insatt i lagar och regler medvetet bryter mot dem. Alla kan göra fel, men här känns det inte som ett omedvetet fel utan som ett medvetet lagbrott, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Liknande kritik kommer också från Miljöpartiet och Maria Gardfjell:

--Sent ska syndaren vakna. Och då tänker jag på att Liv Hahne först nu reagerar på det här. Jag tycker att det är konstigt att inte byggnadsnämnden reagerat tidigare och snabbare, säger Maria Gardfjell (MP).

Liv Hahne gick inte att nå under eftermiddan för att svara på kritiken. Vi har också fortsatt att söka Ingmar Jansson för en kommentar.

Jansson är för närvarande ledamot i Uppsala kommuns styrelse för teknik och service. Han har haft politiska uppdrag för partiet sedan 1990-talet. Under förra mandatperioden, då byggnationerna på fastigheten i Husbyborg började, satt han i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista