Von Bahrs skola i Uppsala är nyrenoverad. Men att ersättningen för Svenska som andraspråk togs bort har påverkat skolans ekonomi negativt enligt rektorn Britta Molin. Foto: Martin Hult / P4 Uppland

Elever med utländsk bakgrund ges sämre resurser

2:50 min

I Uppsala har det har blivit sämre resurser till skolor som har många elever med utländsk bakgrund. Det säger rektorerna på tre av Uppsalas mest invandrartäta skolor. Ersättningen till skolor i socialt utsatta områden har förändrats flera gånger de senaste åren. Men ingen på Uppsala kommun kan svara på hur förändringarna har påverkat skolorna.

- Naturligtvis tycker jag det är fullständigt orimligt, säger Giggi Thomson som är rektor på Stenhagenskolan i Uppsala.

- Det har varit besvärligt för oss, säger Elisabeth Viksten Eriksson som är rektor på Gottsundaskolan.

- Jag tycker att det är märkligt att man kan göra det, säger Britta Molin som är rektor på Von Bahrs skola.

Rektorerna på Gottsundaskolan, Stenhagenskolan och Von Bahrs skola är kritiska. Det är tre skolor som har många elever som har invandrat till Sverige. Det de tre rektorerna säger är att deras skolor har fått mindre pengar - och att det har drabbat eleverna.

- Budgeten är så oerhört tajt i dag att det är just barnen med särskilda behov som lite grann har fått stå tillbaka, säger Giggi Thomson som är rektor på Stenhagenskolan.

Det är skolornas strukturersättning det handlar om. Alltså de extra pengar som bland annat är till för att skolor ska kunna ge extra stöd till elever som har utländsk bakgrund eller lågutbildade föräldrar. Den här ersättningen har förändrats flera gånger de senaste åren. Exakt hur är väldigt komplicerat och går inte att redogöra kort - men två saker kan nämnas.

För det första. År 2011 togs en ersättning bort, den som gav extra pengar som gick till svenska som andraspråk. Det är undervisning som är till för elever som har ett annat modersmål än svenska. Gottsundaskolan förlorade 1.440.000 kronor enbart på den förändringen. Det har skolan räknat ut åt Upplandsnytt. Pengar togs bort men behovet av att lära barnen svenska finns kvar säger rektorn Elisabeth Viksten Eriksson:

- Vi måste ge barnen stöd vare sig vi får pengar för det eller inte. Vi blir otroligt frustrerade om vi inte får resurser för att få fortsätta att arbeta på ett sätt vi ser är framgångsriks, säger Elisabeth Viksten Eriksson på Gottsundaskolan.

För det andra. En sak som har påverkat de invandrartäta skolorna i Uppsala är att det inte gjordes nån uppräkning av strukturersättningen för år 2012. I stället sänktes ersättningen med 409 kronor per elev.

På Uppsala kommun finns det ingen som kan svara på om förändringarna som har gjorts har gynnat eller missgynnat skolor som har många utländska elever. Men rektorerna på de tre skolorna Gottsunda, Stenhagen och Von Bahr som har en stor del elever med utlänska bakgrund säger alla tre att de har förlorat ekonomiskt på förändringarna. Rektorerna säger att de har fått spara in på speciallärare, svenska som andraspråk och lärarvikarier:

- Det här är ju inte bra. De här eleverna behöver stödet med svenska som andraspråk. Vi får försöka trolla med knäna så att vi får någon rimlig nivå på detta trots att det är oerhört kärvt ekonomiskt, säger Giggi Thomson som är rektor på Stenhagenskolan i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista