Medpros vd Hans Wittrup. Foto: Mårten Nilsson/SR
Bålsta

Landstinget kräver Medpro på skulder

1:34 min

Landstinget i Uppsala kräver nu att Medpro Clinic, som driver Bålsta vårdcentral, inom tio dagar ska betala samtliga sina skulder till landstinget på runt 18 miljoner kronor. Landstinget stoppar också sina utbetalningar till bolaget och kvittar dem mot skulderna.

- Anledningen är att vi inte fått in tillräckligt med dokumentation från Medpro på hur de avser att lösa hela den här skulden. Det var ett löfte från dem att det skulle ha kommit in före sommaren. Nu är vi inne i sommaren, och då agerar landstinget, säger chefsjuristen Jens Larsson på Uppsala läns landsting.

Av skulden på de 18 miljonerna är det vårdcentralens moderbolag Medpro Aps som står för större delen, varav elva miljoner utgörs av utebliven betalning för köpet av vårdcentralen och därtill två miljoner för obetalda hyror.

Dotterbolaget, som driver vårdcentralen, har skulder på nära fem miljoner för lab-prover man köpt på Akademiska sjukhuset.

Jens Larsson säger att han hyser gott hopp om att bolaget ska skaffa fram de pengar som behövs. Skulle det ändå gå dithän att avtalet måste brytas med bolaget så beräknar han ändå att landstinget inte kommer att förlora pengar på att man inte krävde in hela betalningen för köpet av vårdcentralen direkt utan gick med på en avbetalningsplan.

- Min bedömning är att avbetalningsplanen gjordes för att säkra pengarna.

Men hade man inte kunnat avbryta hela affären då?

- Självfallet, men då hade vi förlorat sju miljoner direkt, eftersom nästa budgivare låg på 13 miljoner (sju miljoner lägre än de 20 miljoner som Medpro köpte vårdcentralen för), och de hade inte skarpare garantier för sina belopp än Medpro hade, säger Jens Larsson.

Hans Wittrup, vd för Medpro-koncernen, säger att bolaget arbetar på att hitta finansiärer men att det är svårt att sätta en bestämd tidsgräns för när finansiärerna bestämmer sig:

- Det har kommit snabbt på i dag och vi har inte helt haft möjlighet till att överväga konsekvenserna av landstingets beslut. Men vi jobbar i alla fall på och kämpar vidare med det, säger Hans Wittrup.

Kan ni klara att betala skulderna inom tio dagar?

- Det är en jättebra fråga. Jag har meddelat landstinget att jag inte tycker att de gynnar läget genom att gå ut med buller och bång på det här sättet.

Hur stor skulle du säga att sannolikheten är till en positiv lösning?

- Det blir lite fotbollsaktigt, men fifty-fifty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista