Bengt Sandblad och Cecilia Forss. Foto: Sanna Richter/SR.

Cecilia Forss: "De har fått mer per elev"

14 min

Cecilia Forss som är kommunalråd i Uppsala för moderaternas håller inte med om att de invandrartäta skolorna skulle vara förlorare efter Upplandsnytts inslag i morse.

-– Det är faktiskt ganska många tusen kronor mer de har fått per elev och sen kan strukturersättningen både minskas och höjas, säger hon.


Det har gjorts flera förändringar dom senaste åren hur pengarna fördelas till skolor som behöver extra stöd - till exempel med att hjälpa elever som har invandrat till Sverige. Rektorerna vid tre av Uppsalas mer invandrartäta skolor säger att dom har förlorat på förändringarna.

Bland annat Stenhagenskolan som har fått spara in på svenskaundervisning till elever från andra länder, något som märks säger läraren Gunilla Blichfeld. 
--Grupperna blir större och vi fåt inte tillräckligt med pengar för det.

Så här säger socialdemokraternas Bengt Sandblad. 
– Jag tror att de upplever att de har mindre resurser eftersom kostnaderna har ökat mer än ersättningen. Sen vidhåller jag att segregationen i skolorna ha ökat och därför bör pengarna som omfördelas också öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista