Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

100 läkemedelsjobb på väg till Uppsala

Portionsförpackar medicin
1:24 min

Bortåt 100 jobb kan skapas när ett nytt apoteksbolag drar i gång i Uppsala. Företaget heter Svensk Dos och är inriktat på att förpacka medicin till framförallt äldre personer på uppdrag av sjukvården.

– Läkare skriver ut dosexpeditition, sen går det ett recept elektroniskt till vårt nya dosapotek i Uppsala. Där förpackar maskiner patientens läkemedel i små plastpåsar och en sådan påse är då avsedd att användas vid ett enda tillfälle, till exempel måndag morgon, berättar Per Manell, styrelseordförande, om affärsidén.

Under början av nästa år räknar ägarna med att fabriken ska tuffa i gång. Sannolikt kommer verksamheten att husera i Fyrislund i Uppsala, där många andra läkemedelsföretag redan finns.

Så länge som apoteksmonopolet existerade så var det Apoteket AB som skötte dosförpackanadet åt sjukvården. Det är alltså avregleringen som har öppnat möjligheterna för Svensk Dos.

Ett storuppdrag är redan klart, det gäller Region Skåne. För ett tag sen vann företaget också en upphandling som Uppsalalandstinget gjorde tillsammans med sex andra landsting, men där är det för tidigt att ropa hej eftersom beslutet har överklagats.

Att Svensk Dos valt Uppsala beror till stor del på rekryteringsmöjligheterna. För det kommer att behövas en hel del personal, särskilt på sikt.

– Uppsala är en bra rekryteringsmiljö. Vi behöver kvalificerade apotekare, andra farmaceuter, maskinoperatörer med mera.

Hur många arbetstillfällen handlar det här om?

– I inledningsskedet om kanske 20 stycken, men när fabriken är färdigbemannad så handlar det om ett hundratal, säger Per Manell, styrelseordförande för Svensk Dos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".