1 av 4
Bullermätaren i Rosersberg. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 4
Per Hoffner, Rosersbergsbo och aktiv i den lokala villaföreningen. Foto: August Bergkvist / SR
3 av 4
Johan Stock, miljö- och hälsoskyddschef på Sigtuna kommun. Foto: August Bergkvist / SR
4 av 4
Bullermätaren ser nästan ut som en flaggstång. Foto: August Bergkvist / SR

Rosersberg mäter bullret

2:15 min

Det är mycket som låter i Rosersberg utanför Märsta. Efter ett medborgarförslag har Sigtuna kommun monterat upp en mätare mitt bland villorna under inflygningen till Arlanda så att befolkningen själva kan hålla koll på bullernivåerna

- Står du ute på gatan och pratar så tar du en 30 sekunderspaus när flygplanen går över och sen fortsätter man. Det är en del av vardagen, säger Per Hoffner.

Vad säger du om de resultat som mätaren givit hittills?

- Vi har ju bara vara inne och tittat sporadiskt och de har det varit nivåer från 73 och upp till 77-78 decibel på normalflygen.

Det är inte bara fågelkvitter som hörs bland de grönskande villaträdgårdarna i Rosersberg. Från E4:an ligger ett konstant bakgrundsbrus. Då och då skramlar det till från järnvägen. Utöver det så byggs det för fullt i närheten, det till och med sprängs ibland.
Men den absolut största ljudkällan kommer från ovan. Framförallt är det planen som är på väg till Arlanda för att landa som låter. Och hur mycket buller det rör sig om går nu att få svart på vitt. Johan Stock, miljö- och hälsoskyddschef på Sigtuna kommun.

- Syftet är ju att de boende i Rosersberg och även vi på kommunen ska kunna få information om hur höga bullernivåerna är i verkligheten. Mycket av det Swedavia har redovisat sin verksamhet kring handlar ju om beräkningar. Allt kan man hitta på kommunens hemsida. Om man bor i Rosersberg kan man se vad bullermätare visar just nu. Sen har vi också kopplat det till Swedavias flygvägsuppföljningssystem. I dag ser man ju flygplanen - hur dom flyger och vilken höjd dom har flygit. Har ett plan flygit över Rosersberg kan man se hur mycket bullrade just det här planet när det flög över mitt hus. Det tredje sättet är att vi kommer göra kvartalsvisa rapportsammanställningar, säger Johan Stock.

Bullermätaren ser nästan ut som en flaggstång där den står bland villorna - 400.000 kronor har den kostat. Men istället för knoppen så är det micken i toppen. En mikrofon som Per Hoffner och hans grannar hoppas ha nytta av. Inte minst inför att flygplatsbolaget Swedavias nya tillstånd för Arlanda ska prövas. Många av villaägarna hoppas på tystare och färre inflygningar över just Rosersberg.

- Min dröm är att vi skulle hitta sätt att göra kvantifierbara mätningar av buller och därigenom sätta tak, på samma sätt som man gör med koldioxid eller utsläpp till luft och vatten.

Vilken möjlighet har ni som bor här att påverka?

- Vi brukar säga: man ska bullra om buller. Man kan inte sitta vid kaffebordet och klaga. Det gäller att göra sin röst hörd, säger Per Hoffner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista