Läraren Karin Gustafsson undervisar elever i förberedelseklassen som nyligen har invandrat till Sverige. Foto: Martin Hult / SR

Snabb skolstart för nya svenskar

Lärare: ” Det har en betydelse för självkänslan och framtidstron”
2:33 min

De skolelever som nyligen har invandrat till Sverige ska snabbare ut i vanliga klasser. Det är något som Uppsala kommun är på väg att införa just nu. Von Bahrs skola i Uppsala har redan jobbat på det sättet sen ett par år tillbaks. Men att som invandrare komma in i en vanlig klass snabbt är inte alltid så lätt.

– Vi satt och fattade ingenting, säger Mohammed om hur det var när han började i en svensk klass.

Hur var det?

– Det var bra. Kul. Vi ville veta vad de gör i sin klass, säger Mohammed som kommer från Iran..

– Jag tyckte att det var svårt i början. Jag förstod ingenting. Sen efter 3-4 månader började jag förstå vad de sa, säger Wesam Shahwan som går i åttan på Von Bahrs skola.

På Von Bahrs skola i Uppsala - som är före detta Heidenstamskolan - började de för några år sen med att låta invandrade elever snabbare börja i vanliga svenska klasser. Tidigare var det vanligt att eleverna kunda gå två eller tre år i förberedelseklass. Nu ska de flesta in i vanliga svenska klasser efter ungefär ett år.

Men det här har mötts av en del frågetecken och motstånd från andra lärare. Det säger läraren Karin Gustafsson som undervisar de nyligen invandrade eleverna på Von Bahrs skola som går i förberedelseklass.

– Man tänker att de kommer att bli jätteledsna när de inte klarar det. Lärare kan också känna att man har redan så många elever som behöver stöd och hjälp - och nu får jag fler som behöver jättemycket, säger Karin Gustafsson.

Men hon tror att det är bra för invandrade elever att få börja i vanlig svensk klass efter ungefär ett år.

– Det har en betydelse för självkänslan och framtidstron. De får också chansen att träffa vanliga svensktalande personer och förstå hur det är att vara ung i Sverige, säger Karin Gustafsson.

De som börjar i svensk klass får också stöd att klara det. Eleverna får träffa en lärare varje vecka som går igenom skolarbetet på deras modersmål. Det sätt som Von Bahrs skola jobbar på kan vara på väg att införas i alla skolor i Uppsala kommun.

Det finns ett förslag om att elever som har invandrat till Sverige ska komma in i en vanlig skolklass så fort som möjligt. Ambitionen bör vara efter max ett år enligt förslaget. Det är kommunens skolchefer som ska ta beslutet. De chefer vi har pratat med är positiva till att göra som förslaget säger.

– Jag tycker det är bra. Jag har lärt mig jättemycket i svensk klass, säger Wesam från Palestina som började i åttan på Von Bahrs skola i Uppsala efter ett år i förberedelseklass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".