Ledbuss i trafik för UL. Foto: August Bergkvist / SR
Uppsala

"UL ville inte att vårt anbud skulle vinna"

I dag inleddes rättegången där Upplands Lokaltrafik krävs på 164 miljoner kronor i skadestånd av bussbolaget Keolis, detta efter att en anställd på UL läckt information om anbud i en upphandling. Men Keolis advokat Stefan Bessman sa i Uppsala tingsrätt i dag att UL inte kan skylla allt på den person som läckte.

Keolis hade redan från början en känsla av att UL motarbetade bolaget och inte ville att Keolis skulle vinna upphandlingen.

– Det blev relativt snart tydligt för Keolis att UL försökte styra bort från den lösning som Keolis presenterade. UL har på olika sätt försökt förhindra att Keolis skulle tilldelas kontraktet, sa Stefan Bessman under rättegångens första dag.

Keolis och UL tog en paus i rättegången på förmiddan för att se om det fanns förutsättningar för en förlikning, men parterna konstaterade än en gång att de stod för långt ifrån varann, och rättegången fortsatte.

Det som det handlar om är 2010 års upphandling om regionbusstrafiken i Uppland, ett tioårigt avtal värt tre miljarder. Keolis lade det lägsta budet, men sen bestämde Upplands Lokaltrafik att göra om upphandlingen, sen det framkommit att en anställd hade läckt sekretessbelagd information till Nobina om på vilken nivå Keolis bud låg.

Keolis skadeståndskrav på 164 miljoner är den vinst som bolaget räknar att man gick miste om när man nu inte vann upphandlingen. Keolis har alltså ansett att UL från början motarbetade företaget, en uppfattning som enligt bolaget förstärktes när anbuden i den första upphandlingen inte godkändes av UL, som innan den läckta informationen upptäcktes ville göra en reviderad upphandling med hänvisning till att UL fått nya politiska direktiv angående målen för hur mycket kollektivtrafikresandet skulle öka.

Det var ett svepskäl för att bli kvitt oss, menade Keolis, medan däremot Upplands Lokaltrafiks advokat Bengt Bolin menar att det var nödvändigt att låta anbudsgivarna värdera den nya faktor som tillkommit.

– Då bestämde man sig för att ge anbudsgivarna chansen att komma in med nya anbud, sa Bengt Bolin under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".