Uppsala

Snabbstart i skolan får kritik

Elever som har invandrat till Sverige ska få komma in i vanliga svenska klasser snabbare än i dag. Det beslutet kommer troligen skolcheferna i Uppsala kommun att ta. Men det finns en kritik mot att det ska gå så snabbt som på ett år.

– Man kan inte sätta gräns på max ett år. Däremot kan visionen vara att de ska ut i vanlig klass så fort som möjligt, säger Elisabeth Viksten Eriksson, som är rektor på Gottsundaskolan.

Uppsala kommun har utrett frågan om hur nyinvandrade elever tas emot i skolorna. Slutsatsen är att det bör gå snabbare att komma in i vanliga svenska klasser.

Att vara för länge i förberedelseklass - alltså gå i en klass med andra som också nyligen har invandrat - är inte bra tycker Karin Gustafsson som jobbar som lärare på Von Bahr skola.

– Eleverna mår dåligt av att känna sig som främlingar. De står utanför och det har en dålig påverkan på unga männsikor, säger hon.

Ett förslag som skolcheferna i Uppsala kommun snart ska ta beslut om går ut på att elever som har invandrat till Sverige ska ut snabbare i svenska klasser.

Men det i förslaget som får kritik är att det kan gå för snabbt. Ambitionen ska vara att det tar max ett år står det i förslaget. Men det går inte för alla säger Gottsundaskolans rektor.

– Därför att de har olika bakgrund. Det är skillnad ifall man kommer ifrån ett krig eller om man kommer från stabila förhållanden. En del elever har aldrig gått i skolan när de kommer hit i årskurs åtta, det är inte rimligt att de ska nå målet för årskurs nio då, säger Elisabeth Viksten Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista