Lars-Gunnar Emmoth kämpar mot Försäkringskassan för att inte få mindre assistanshjälp. Foto: Josefin Lilja / SR

Rörelsehindrad får minskad assistans

2:01 min

Rörelsehindrade Lars-Gunnar Emmoth har haft assistanshjälp på heltid i närmare 20 år. Nu vill Försäkringskassan i Uppsala minska tiden, trots att en överläkare på urologen i Uppsala intygar att det behövs hjälp dygnet runt.

– Jag tycker så här, har man från 1994 fram till dags dato haft hjälp 24 timmar om dygnet, vad är det som säger att det ska gå bort två timmar per pass? Kateterslangen kan det bli stopp i ibland, då kan jag inte kissa. Sen behöver jag hjälp att lyfta mig till rullstolen.

Lars-Gunnar Emmoth föddes med en cp-skada, är rullstolsbunden och har sedan 1980-talet en inopererad kateter. I dag är han 59 år och tillbringar det mesta av tiden liggandes i sängen hemma i lägenheten i Sävja. Han sover bara kortare stunder under dygnet vilket enligt hans assistenter gör det svårt att veta när han behöver hjälp. De behöver därför vara aktiva hela arbetspasset.

- Folk som jobbar här, de finns alltid här.

En överläkare på urologmottagningen på Akademiska sjukhuset som behandlat Lars-Gunnar skriver i ett intyg att "nuvarande nivå på assistansen synes nödvändig för all överskådlig framtid".
Trots detta tog Försäkringskassan beslutet att det skulle räcka med 18 timmar aktiv hjälp och sex jourtimmar per dygn, tid där assistenterna inte utför någon aktiv hjälp. Efter att Lars-Gunnar klagat på beslutet ska det nu omprövas. Carina Hagelin Kjällman är enhetschef på Försäkringskassan i Uppsala.

- Om man är missnöjd med vår bedömning har man rätt att begära omprövning.

Fram till att det omprövas, hur ska assistenterna hantera situationen?

- Det kan jag inte svara på utan nu avvaktar vi omprövningen.

- Politikerna tror att handikappade är lika med idioter, de kan vi ge oss på. Men då har de misstagit sig tror jag.

Josefin Lilja
josefin.lilja@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista