PRO i Knivsta har skaffat hjärtstartare

1:21 min

Nu kommer Knivstapensionärernas olika aktiviteter bli betydligt tryggare för deltagare med svaga hjärtan. PRO:s lokalförening i Knivsta har nämligen skaffat sig en alldeles egen hjärtstartare som alltid ska finnas till hands om olyckan skulle vara framme.

– Vi är ju gamla människor allihop som faller ihop hur som helst. Det kan ju även yngre göra, men jag menar på våra aktiviteter då är det ju i huvudsak många äldre som är med. Jag har varit med två år nu och det är nästan alltid någon som ramlar ihop och vi får ringa efter ambulans eller något under en säsong. Det är inte ofta, men det händer, säger Eva Karlsson, initiativtagare till köpet av defibrillatorn.

För varje minut som går vid ett hjärtstopp minskar chansen att överleva med 10 procent. Hjärtstopp drabbar 15 000 svenskar varje år. Idén till köpet av en hjärtstartare fick föreningen under ett styrelsemöte då frågan diskuterades och Eva Karlsson tog på sig uppgiften.

Det blev många samtal till myndigheter och privatpersoner innan hon fick tag på en hjärtstartare. Köpet finansieras delvis med föreningens egna pengar, men en stor del av de 15 000 den kostade har skänkts av privatpersoner och lokala stödföreningar. Eva Karlsson tycker att fler PRO-föreningar i landet borde tänka på att skaffa en hjärtstartare.

– Vi har med den på våra danser och på våra bussresor. Det är många tillfällen då den användbar, men vi hoppas förstås slippa använda den, säger hon.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista