Abdulbaset Sieda. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Uppsalabo leder syrisk opposition

Det Syriska Nationella Rådet, SNC, valde i går svensk-syriern Abdulbaset Sieda till ny ordförande. Samtidigt upprepade Ryssland att man inte kommer att medverka till att tvinga bort regimen via en resolution i FN:s säkerhetsråd.

Från dag ett har den syriska oppositionen kämpat för att sluta leden mot president Bashar al-Assad vars 15 månader långa kväsning av upproret har krävt tusentals dödsoffer. Syriska nationella rådet (SNC), som samlar en brokig skara oppositionsgrupper under ett tak, har skakats av intern splittring. På lördagen valdes den nye ledaren vid ett möte i Istanbul.

Uppsalabon Abdulbaset Sieda, en av rådets kurdiska representanter med digra oppositionella meriter, övertar ansvaret i tre månader.

Sieda satt redan i ledningen för SNC och andra dissidenter beskriver honom som en person med bra förhållande till rådets olika grupper.

– Han har ett långt förflutet mot regimen och han har goda relationer till alla grupper, sade aktivisten Hozan Ibrahim, fram till lördagen även han rådsmedlem, till TT.

– Efter Burhan Ghalioun tror jag att han blir ett bra val.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".