Cyklisten Daniel Lindqvist på Dragarbrunnsgatan. Foto: Johan Hedman/SR

Besvärligt för cyklister vid Dragarbrunn

1:56 min

För många Uppsalacyklister har arbetet med Dragarbrunnsprojektet inneburit att det är svårt att veta var det går att parkera sin cykel för tillfället. Cykelställen försvinner och ställs tillbaka från en dag till en annan för att ge plats åt ombyggnationer och uteserveringar.

– Det finns ju en del parkeringsplatser, men det känns som att platserna inte räcker till. Ibland blir det så att man får parkera mellan andra cyklar eller bredvid cykelstället, eller så får man dra vidare till någon närliggande plats, säger cyklisten Daniel Lindqvist.

Enligt Daniel Fritz, trafikplanerare på kommunen, kommer Dragarbrunnsgatans utseende att vara under ständig förändring av olika anledningar.

-- Under något år prioriterar man fler uteserveringar, eller att man behöver bygga om en fastighet, eller gör man om en gata. Det kommer göra att en del cykelparkeringsplatser försvinner. Men trenden är att vi successivt får fler cykelparkeringar i de centrala delarna av Uppsala, säger Daniel Fritz och fortsätter:

– Om man utgår från att det redan i dag finns många cykelställ och om varje cyklist är benägen att gå upp till 100 meter för att hitta ett ledigt cykelställ, så ser jag inte något problem.

Han berättar att många av cykelställen är löstagbara och meningen är att de ska sättas tillbaka på samma plats igen när de inte längre är i vägen för något. Kommunen har ökat antalet cykelparkeringsplatser med mellan 300 och 400 per år de senaste åren. Parkeringarna kring resecentrum har ökat antalet från 2 800 till cirka 5 000, men Daniel Fritz framhåller flera gånger att ambitionen är att ännu fler platser ska tillkomma på sikt. Cyklisten Daniel Lindqvist är ändå inte imponerad.

– Jag känner i alla fall att det inte är jättesmidigt att parkera cykel när man kommer ner till stan. Jag är inte så orolig av mig, och jag är ju frisk och rask så jag kan gå runt och leta, men det känns ändå som att det kan vara bättre.

Kommunen har satsat på cykelställ under senare år. Är det något du har märkt av?

– Nej, kanske att man sett att cykelställen blivit renoverade eller bytts ut till nya, men inte så att jag märker att det blivit bättre med platser och att det fungerar bättre.

Johan Hedman
johan.hedman@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista