Peder Persson är tacksam för att han fått prova på metoden. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Ny behandling framgång på Akademiska

Patient: "En av de första i världen"
2:02 min

Banbrytande studier vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har gett Peder Persson nytt hopp i sin kamp mot en svårbehandlad cancer. I maj var han en av dom första patienterna i världen att prova på en behandling som går ut på att man bränner bort cancerceller med elektrisk ström.

– När man gjorde det i november så tror jag det var den tionde första i världen, så det här är väldigt nytt. Jag är väldigt tacksam för möjligheten att eventuellt få bort tumören, eller åtminstone få bort en hel del av tumören, säger Peder Persson.

Det var på hösten 2006 som den då 41-årige Peder Persson från Vallsta utanför Bollnäs kände att något inte stod rätt till i kroppen. Efter några sjukhusbesök fick han mardrömsbeskedet - cancer i bukspottskörteln. Dess bättre visade det sig att Peder Persson hade den mer sällsynta och mindre aggressiva cancerformen, den så kallade endokrina varianten, vilket normalt sett ger patienterna mer tid.

Sen dess har han genomgått olika behandlingar på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hålla tumören stången. Och nu har han alltså som en av dom första patienterna i världen behandlats med en ny metod där man bränner bort cancerceller.

– Med hjälp av ultraljud så går man in med långa nålar och sätter dom runt kanten på tumören, sedan är det en form av strömimpulser som gör att cellernas membran tar stryk och cancern dör, helt enkelt, beskriver Peder Persson.

Tumörer i magtakten, alltså i lever, lunga eller bukspottskörtel, är ofta svåropererade och prognoserna är ofta mörka för patienterna.

Därför sätter nu många patienter hopp till de nya studierna som också följs med stort intresse av omvärlden. Peder Persson säger att Akademiska sjukhuset samlar några av de skickligaste läkarna i världen på hans typ av problematik, och han känner stor tacksamhet mot det sjukvården gett honom.

– Sen är man alltid orolig i och med att det är på studienivå, att det är biverkningar eller andra saker som man hittills inte har kunnat verifiera, säger Peder Persson.

Christian Höijer
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".