Debatt i Uppsala kommunfullmäktige. I talarstolen här: Fredrik Ahlstedt (M). Foto: Mårten Nilsson/SR.
Uppsala

Hanna (C) sågade oppositionen

1:50 min

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna gick till hårt angrepp mot den politiska oppositionen vid dagens budgetdebatt i Uppsala kommunfullmäktige. Hanna menade att de budgetförslag som oppositionspartierna lagt för nästa år inte är realistiska alternativ till alliansens budget.

Stefan Hanna (C):

– Nu när retoriken om barnfattigdomen lagts på hyllan kan jag konstatera att Socialdemokraterna inte står för något nytt.

– Miljöpartiet kan inte göra cykling till en huvudfråga inom kommunens trafikpolitik. Det är den redan.

– Vänsterpartiet står för höjd skatt samt bidrag, bidrag, bidrag och ännu mer bidrag.

– Sverigedemokraterna är förutsägbara och populistiska.

Uppsala kommunfullmäktige ska fatta beslut om budgeten för nästa år. De olika budgetförslagen har presenterats tidigare och är väl kända, och resultatet av debatten är också klart eftersom den borgerliga alliansen har majoritet och kommer att rösta igenom sitt budgetförslag. I debatten i dag talade både allians och opposition mycket om välfärden och välfärdens kärna, och budgetarna på båda håll har mycket tonvikt på satsningar på t ex förskola och skola. Men Stefan Hannas angrepp satte fart på debatten, och han fick svar av de angripna, bland andra Socialdemokraternas Marlene Burwick:

– Det är fascinerande att höra Stefan Hanna tala så nedlåtande om barnfattigdom. Som om det var Socialdemokraternas påhitt att det finns nåt som heter barnfattigdom, sa Marlene Burwick (S).

– Nu gick Stefan Hanna upp och sa bidrag och bidrag igen och kletade på det på Vänsterpartiet - trots att Vänsterpartiet i sitt budgetförslag har ett bidrag färre än alliansen, sa Ilona Szatmari Waldau (V).

– Stefan Hanna, du säger att du också tycker att Uppsala ska vara en cykelstad - men det syns inte alls i er budget, sa Miljöpartiets Maria Gardfjell.

– Till Stefan Hanna vill jag bara säga att jag är gärna populist. Populus betyder ju som bekant folk på latin, och jag vet inte vem Stefan Hanna är vald av, men jag är i alla fall vald av folket, sa Pavel Gamov (SD).

Även Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan gick till angrepp mot oppositionen och krävde att få besked inför valet om oppositionspartierna vill avskaffa valfriheten inom t ex skola och omsorg.

– Om man tittar på oppositionens gemensamma budgetförslag så är de eniga om att avskaffa eller inskränka valfriheten i välfärden, sa Mohamad Hassan (FP).

Vänsterpartiets Ilona Szatmari Waldau kontrade:
– Mohamad Hassan hävdar att Vänsterpartiet är emot valfrihet. Det är naturligtvis inte sant. Däremot så anser inte vi att valfrihet är att välja mellan Carema och Attendo. Vi menar att det handlar om innehåll i det man väljer.

Budgetfullmäktiges sluttid på måndagskvällen var satt till klockan 22, men mötet fortsätter på tisdagen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista