"Vi samarbetar inte med polisen. Den som gör det blir utesluten", säger en tidigare kriminell. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Splittring och samarbeten bland Uppsalas kriminella

2:33 min

Upplandsnytt inleder idag en serie där vi har kartlagt de kriminella nätverken i Uppsala. I dag berättar vi om hur de gamla stadsdelsgängen splittrats och hur forna fiender idag gör affärer ihop.

– Egot är jättestarkt och stort i den här branschen, allt handlar om pengar och uppbackning.

Förutom ett mc-gäng, består uppsalas kriminella nätverk mest av ligor utan namn och symboler, utan tydliga ledare.

Även om mycket cirkulerar kring narkotikahandel så är många av de aktiva i ligorna i dag multikriminella och sysslar med nästan allt som kan ge pengar.

De tidigare aktiva kriminella vi pratat med är väldigt noga med att inte diskutera några namn, och inte heller vad andra gjort och gör. Istället har vi bland annat via poliskällor, domar och förundersökningar tittat närmare på hur det här är organiserat.

Dom stadsdelsgrupperingar som var tydliga förut har luckrats upp. Gottsunda och Gränby-gängen som rivaliserade tidigare, har i praktiken flätats ihop mer och tidigare fiender gör affärer ihop.

Den förr rätt tajta grupperingen i Gottsunda är i dag mer splittrad och uppdelad i minst tre-fyra mindre grupperingar.

Många i den gamla kärnan har fallit bort. Kvar finns runt ett 20-tal killar i åldrarna 16 till dryga 30-årsåldern, men flera av dem avtjänar straff just nu.

Åtminstone lika många aktiva till i olika nätverk, finns i andra stadsdelar.

Killen vi kallar "Hassan" säger att även om man inte kallade sig för ett gäng, så är det rätt så organiserat. Och det finns vissa regler att följa.

– Inte gola, tjalla till polisen, inte stöta på någon annans tjej, inte blåsa någon på pengar. Vi samarbetar inte med polisen, den som gör det blir utesluten.

Enligt vad vi har fått fram handlar det om en slags kartellstrukturer, där olika ledarskikt har lager med underhuggare.

En konstellation leds av en man, menar våra poliskällor. Under sig ska han ha en kärntrupp på ett par tre personer och dom har i sin tur fyra-fem yngre killar under sig som de delar ut riskfyllt grovjobb till.

Den här konstellationen misstänks enligt poliskällor för narkotikahandel och för utpressning. Men eftersom det äldre toppskiktet aldrig rör grejerna själv blir det svårt att komma åt dem.

Krimnalunderrättelsetjänsten uppger för oss att narkotikahandeln i Uppsala är uppdelad i olika territorier som "försvaras med våld mot konkurrenter om det behövs".

Och våld var ett nödvändigt ont, menar en tidigare kriminell från Uppsala som varit aktiv i nätverk i stan. Vi kan kalla honom "Johan".

– Jag försörjde mig helt på kriminalitet och kom inte mina pengar in måste jag kunna göra nåt åt saken. Sen kanske jag inte utförde våldet, men jag såg till att det blev gjort ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista