1 av 2
Bålsta vårdcentral Foto: Cathrin Reth SR Uppland
2 av 2
Jens Larsson, chefsjurist på Landstinget i Uppsala län. Foto: Cathrin Reth / SR
Bålsta

Medpro begärt i konkurs

"Vården kommer med största sannolikhet fortsätta"
1:28 min

Medpro Clinic som driver Bålsta vårdcentral har i dag begärts i konkurs av sina danska ägare. Landstinget i Uppsala län har nu dragit i gång en krisplan med målsättningen att ingen av de 11.000 patienterna ska drabbas av konkursen.

-Det kommer gå in en konkursförvaltare och driften kommer att fortsätta i Bålsta, säger Jens Larsson, chefsjurist på Landstinget i Uppsala län.

Det har varit mycket kring Bålsta vårdcentral och Medpro Clinic under våren. Bolaget har bland annat 18 miljoner i skulder till landstinget för hyror och utebliven betalning för köpet av vårdcentralen och nu har bolaget alltså begärts i konkurs av sitt eget moderbolag i Danmark.

Så sent som förra veckan beslutade landstinget att - för att säkra en del av sina pengar - stoppa sina utbetalningar till bolaget och kvitta dem mot skulderna. Enligt moderbolagets vd Hans Wittrup, som gjort konkursansökan, var det landstingets agerande så som gjorde att det inte gick att finna någon lösning för finansieringen av vårdcentralen.

Landstingets chefsjurist Jens Larsson säger såhär om det:

- Det har varit samtal ända sedan de köpte vårdcentralen och de har stegrats den senaste tiden. Det som var viktigt för landstinget var att visa att vi inte tänkte avvakta sommaren. Det finns ett stort antal skulder och nu ser vi konsekvenserna av det.

Företrädare för landstinget har idag besökt vårdcentralen för att prata med personal och patienter. Man ska även börja undersöka vem som kan tänkas ta över verksamheten på sikt. Jens Larssons förhoppning är att patienterna inte ska märka av konkursen.

Att den nu är begärd i konkurs, betyder det att den kommer att gå i konkurs?

- Det är vår bedömning att den kommer att gå i konkurs och att en konkursförvaltare kommer att driva den tills någon annan tar över.

Finns det någon risk att den kommer att stängas?

- Jag gör ingen riskbedömning på det viset. Vår ambition är att ingen ska märka av den här konkursen överhuvudtaget som patient. Däremot så kommer det naturligtvis bli en hel del administrativt arbete kring det, säger Jens Larsson.

Flera bolag som är intresserade av Bålsta vårdcentral ska ha hört av sig till landstinget och vårdcentralschefen hoppas Heike Nykivst hoppas:

- Får vi nu till det så kommer patienterna inte att behöva märka någonting.

Den politiska oppositionen befarar att patienterna kmmer att drabbas.

- Jag är ju rädd att det ska drabba patienterna. Jag hoppas att de kan klara sig. Det är ju konkursförvaltare utsedd och förhopningsvis driver han eller hon verksamheten vidare, säger landstingsrådet Börje Wennberg (S).

- Risken är ju att det inte kommer att drivas någon vårdcentral. Stängs det helt och hållet så kommer många i Bålsta med omnejd inte att ha någon vårdcentral i sin närhet utan måste åka till någon annan tätort i stället, menar landstingsrådet Johan Edstav (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".