Erik Lagerholm vid Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen/SR

Polisen: "Kriminella verkar i löst sammansatta strukturer"

1:38 min

Upplandsnytts fortsatta granskning av de kriminella nätverken i Uppsala Polisen i Uppsala län menar de att Uppsala är förhållandevis förskonat från organiserade gäng.

– Det finns ju löst sammansatta kompisgäng skulle jag vilja uttrycka det i t ex Sävja och Gottsunda. Kompisar som också begår brott tillsammans. Men det är inga stora gängkonstellationer med gator man försvarar. Vi har inga etablerade gäng på det sättet, utan mer löst sammansatta strukturer, säger Erik Lagerholm, operativ chef vid Uppsalapolisen.

I morse berättade vi att Uppsalas kriminella grupperingar inte heller är lika knutna till olika stadsdelar som de var tidigare. Nya samarbeten verkar ha uppstått mellan personer från olika stadsdelsgrupperingar som förr var rivaler.

– Pengar och uppbackning det är det som styr, säger en tidigare kriminell, som vi bytt ut rösten på.

Förutom stans enda aktiva mc-gäng är grupperingarna inte strikt organiserade med tydliga ledare och de kan förändras snabbt över tid. Det är mer som karteller med ledarskikt och lager av underhuggare. De misstänks för bland annat narkotikahandel enligt poliskällor.

Kriminalunderrättelsetjänsten uppger att t ex knarkhandeln är uppdelad i territorier och att de kan försvaras mot konkurrenter med våld.

– Man kan konstatera att det är god tillgång på vapen. Det har varit en del skjutningar även i Uppsala och det har många gånger rört sig om att man försökt försvara sin del av verksamheten.

Hur mycket resurser lägger ni på att komma åt de här nätverken i Uppsala?

- Vi lägger stora resurser på att jobba brett och mot grov organiserad brottslighet och eventuella mc-gäng. Vi jobbar också väldigt mycke tmed närpolisen och med att stödja de ungdomar som är i missbruk, säger Erik Lagerholm, operativ chef vid Uppsalapolisen.

- Vi kartlägger och försöker ta reda på saker och ting och har en bra bild av vad som händer både i stadsdelar i Uppsala och även i ytterkommunerna som Tierp, Östhammar och Enköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista