Springpojkarna

Tonåringar förvarar knark och vapen åt kriminella

2:44 min

De kallas springpojkar - tonåringar som hämtar knark, förvarar vapen och levererar svartsprit. I Uppsalas kriminella nätverk används unga killar på ett utstuderat sätt för att göra skitjobbet, det man riskerar bli upptäckt på. Det visar den kartläggning Upplandsnytt gjort.

- De här killarna skiter i det, de vet att de är springpojkar men de tycker det är coolt, de får den här respekten, den här kärleken, fel sorts kärlek. Det säger en kille vi kan kalla "Jah", som var en del av det kriminella nätverket i Gottsunda tidigare.

Vi har pratat med flera tidigare kriminella. En av dem, som var mycket aktiv i den kriminella grupperingen i Gottsunda berättar att han kunde förvara vapen, sprängdeg och granater hos 16-åringar, i deras föräldrars förråd till exempel.

- Jag ville ju inte ha grejerna hemma hos mig. De vill ha pengar, säger han.

Minst ett tjugotal tonårskillar, från 14 år å uppåt, gör äldre kriminellas grovjobb, bara i Gottsunda berättar poliskällor för oss. -. Och samma system finns i Gränby och Stenhagen, Sävja.

Logiken är enkel: yngre riskerar inget eller mildare straff än du själv. Exemplen är många: En tonåring som hanterat kilovis med hasch förra året. En 16-åring som förvarade ett skjutvapen åt en äldre. Ständiga resor ner till Kista galleria där småkillar skickas in för att stjäla dyra märkesjackor åt äldre som väntar i bilen. I Sävja fanns nyligen barnligan med barn så unga som 11 år som hjälpt en vuxen med inbrott.

Enligt killen vi kallar "Jah" som varit livsstilkriminell tung narkoman, var det naturligt att använda yngre för tjänster:

- Så länge de kan tjäna någonting på dig är du välkommen. De blir utnyttjade. Inte genom att någon kommer och ger dem ett kilo "röka" och säger "här: sälj det här annars dödar vi dig" utan vi gör det så att de ska känna att det är häftigt att hålla på.

Men den som klantar sig kan han räkna med stryk. Om polisen tar knarket, ska den äldre ha pengar för förlusten. En källa berättar att tonåringar blivit pressade på 80 000 kronor - och hela familjen fått försöka få ihop pengarna.

Vi har såklart velat prata med springpojkar. Men det är svårt. För det första man lär sig är att inte gola, alltså tjalla, inte polisanmäla om de själva råkar ut för nåt. Vi kommer i kontakt med en kille vi kan kalla Ali, han är tonåring å hänger ute mycket på kvällarna å han vet de som är springpojkar. För att skydda honom har vi bytt ut hans röst. Han säger att han inte begår brott. Ändå är han sugen på att bli med i nån av de gängbildningar som finns i Gottsunda.

– Ja, kanske.

Varför skulle du vilja det?

- Att ha många kompisar och ha roligt ihop.

Vad gör de då?

– Ute mycket , festar och sånt. De är snälla på alla möjliga sätt och hjälper folk. Om nån mår dåligt till exempel kanske de pratar med honom.

Känns det bättre än att prata med en lärare i skolan till exempel?

- Känns skönare att prata med en kompis.

Tillbaks till "Jah". Nu har han egna barn å har flyttat för att komma bort från kriminaliteten. Hur tänker han idag om att han haft killar som gjort grejer åt sig?

- Det är fördjävligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista