"Attacken kan påverka debatten"

Vargexpert: ”Man vet inte exakt vad som hände”
2:22 min

I går dödades en viltvårdare som var inne i varghägnet på Kolmårdens djurpark i Östergötland.

– Den polariserade debatten blir inte bättre av att sådana här händelser inträffar, säger Lennart Nordvarg, vid länsstyrelsen i Uppsala.

Olof Liberg, vargexpert på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, berättar att eftersom det inte fanns några vittnen till händelsen så vet man inte exakt vad som hände när djurvårdaren dödades i varghägnet.

– Det här är inte vilda vargar, utan extra tama vargar som är specialuppfödda för att umgås med människor. Då bygger relationen mellan människa och varg på ett förtroende, och att det fungerar som det ska. Men någon gång tänder det snett. Det kan bero på många olika saker. Det här är ingen naturlig varggrupp, utan en ihopplockad grupp med bara hannar. Det är mycket som skiljer sig jämfört med vilda vargar. Exakt vad som hände i den här situationen vet man inte, men gudskelov är det här väldigt ovanligt bland tama vargar, säger Olof Liberg.

Blev du förvånad?

– Det blev jag naturligtvis. Man har ju hållit på med den här verksamheten på Kolmården i många år. Det har gått relativt bra. Det har varit lite nafsande tidigare, men det har varit något helt annat än det här.

Hur tycker du man ska se på vargen efter det här?

– Jag har alltid sagt att vargen är ett stort, kraftfullt rovdjur med potential att skada och döda människor på ett mycket enkelt sätt. Man ska alltid ha stor respekt för varg, oavsett om de är vilda eller tama. Vilda vargar är osedvanligt ofarliga med tanke på deras potential och storlek, jämfört med djur som leopard eller puma, säger Olof Liberg och fortsätter:

– När det gäller vilda vargar är vi väldigt noggranna i Skandinavien att så fort vi får varg som visar tendens att bli för van med människan, så avlivas den så fort det går. Det är för att undvika att få vargar som vänjer sig vid människan. Då blir de farliga, förklarar Olof Liberg, vargexpert på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Olyckan kan påverka debatten om varg. Det tror Lennart Nordvarg vid länsstyrelsen i Uppsala, som också är sekreterare i kommittén för hållbar rovdjurspolitik för varg, som sammanträder idag:

– Det är en polariserad debatt redan i dag, och det har blivit värre under de senare åren. Det blir inte bättre av att sådana här händelser inträffar.

På vilket sätt kan det förändra debatten?

– Man kan vänta sig debatten; om det här kan hända i en djurpark, så kan det hända i naturen, att vilda vargar minsann kan vara farliga även för människor, säger Lennart Nordvarg, sekreterare i kommittén för hållbar rovdjurspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".