1 av 5
Nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 5
Christer Nordström, Uppsalapolisen. Foto: Astrid Iselidh/SR
3 av 5
Den brandskadade väggen på Birger Jarl. Foto: August Bergkvist.
4 av 5
Det var besättningen i en förbipasserande ambulans som släckte branden. Foto: August Bergkvist / SR
5 av 5
Delägaren Johan Lindh vid den brandskadade väggen. Foto: August Bergkvist / SR

Delägare: "Inga hot mot Birger Jarl före branden"

1:52 min

Polisens tekniker har nu slagit fast att nattens brand på nattklubben Birger Jarl i centrala Uppsala var anlagd. Det var ytterst nära att den 150 år gamla träfastigheten förvandlades till en eldsvåda. En förbipasserande ambulansbesättning såg lågorna som flammade upp och lyckades släcka den brinnande ytterväggen i tid.

- Man blir förvånad och skärrad över att det får gå till så här. Att det finns folk som tar risken och gör så här. De begriper inte följderna av det, säger delägaren Johan Lindh.

Det syns att det flammat upp rejält på väggpanelen som vetter upp mot slottsbranten. Men i övrigt så klarade sig stället.
Det var en ambulansbesättning som var på väg till ambulansstationen intill sjukhuset som råkade se lågorna och sprang ut med en brandsläckare. Nattklubben var stängd så någon fara för människoliv var det aldrig men däremot riskerade stora materiella värden gå upp i rök.
Än är ingen gripen misstänkt för branden men redan i natt fick polisens hundar upp spår efter en moped som skulle kunna sättas i samband med händelsen.

-Våra kriminaltekniker kan konstatera att den här branden, den är anlagd. Man har funnit spår av brännbar vätska. Deras bedömning är att det handlat om sekunder från att det här huset har kunnat totalt blivit övertänt. Vi bedömer den här händelsen som extremt allvarlig. Därför är vi mycket angelägna om allmänhetens hjälp, säger presstalesman kommissarie Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Det har varit oroligt kring Birger Jarl tidigare. För några år sedan utsattes nattklubben för en tårgasattack och samma natt besköts en anställd utanför sin bostad. Men till nattens händelse ställer sig ägarna frågande. Någon hotbild har inte funnits, enligt Johan Lindh.

- Nej, det har inte varit någonting så vi är väldigt oförstående.

På alla krogar är det ju alltid folk som blir lite för överfriskade och får vända i dörren. Kan det vara någon sådan som blivit förbannad?

-Man måste väl ha nån tillit till gästerna. Är det någon som blir avvisad inte bränner ner stället. Det kan vi inte skydda oss emot, säger Birger Jarls Johan Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista