Akademiska sjukhuset Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Sjuksköterska: "Orimligt att inte skriva avtal"

1:34 min

P4 Uppland har i veckan berättat om turerna mellan en cancerpatient, landstingsvården och den nya cancerklinik som en specialist som hittills varit verksam på Akademiska sjukhuset i Uppsala har öppnat. Det är nu klart att även flera andra erfarna specialister lämnar sjukhuset.

Det rör sig bland annat om operationspersonal, kirurger, narkosläkare och intensivvårdspersonal.

I nuläget har inget landsting skrivit avtal med den nya kliniken och landstingsledningen i Uppsala säger att klinikens ansökan om avtal är under bedömning.

Björn Ragnarsson, ställföreträdande sjukhusdirektör, säger att utvärderingen är en patientsäkerhetsfråga:

– Vi remitterar patienter där vi vet att man kan ge behandling på ett patientsäkert sätt. Det här är en mycket svår behandling och kan vara komplikationsrik. Vi värnar om patienten. Det är också grunden för att man skriver ett avtal med en vårdgivare, att vi kan försäkra oss om att patientsäkerhetsmässiga aspekter, komplikationer kan tas om hand. Och det är en grannlaga process, säger Björn Ragnarsson.

Anna Kostov är en specialistsjuksköterska som arbetat på intensivvårdsavdelningen på akademiska i 13 år. Hon är en av de som ska börja arbeta på den nya kliniken och säger att säger att det är orimligt att av patientsäkerhetsskäl inte skriva avtal med kliniken eftersom kompetensen är den samma som tidigare fanns på sjukhuset.

– Jag tycker det är helt orimiligt. Det är ju samma personal. Det är avdelningspersonal, sjuksköterskor och undersköterskor, och det är ju också de som har vårdat patienterna tidigare. Så det är ju hela vårdkedjan. Självklart ska man ha ett avtal, men att det ska ta tid att utreda känns som ett väldigt spel för gallerierna , säger Anna Kostov.

Reporter:
Mikaela Rydberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista