Riksförening planeras för myggbekämpning

1:30 min

Nu planeras en riksföreningen för myggbekämpning i Österfärnebo i nedre dalälvsområdet.

Föreningen som än så länge bara utsett en styrelse planerar att arbeta långsiktig med att skapa opinion för att säkerställa myggbekämpning i området - vid årskiftet löper nuvarande bekämpningsprojekt ut vilket innebär att det inte finns någon finansiering för myggbekämpning under kommande år.

- Nu i år måste vi ha igång en organisation för 2013 annars är det slut med bekämpningen, säger Tommy Wigert initiativtagare och ortsbo.

- Och då har vi ingen hjälp alls vi som bor i de här områdena. Det är det som är så tungt för oss att inte veta hur det blir nästa år. 

Det här årets kalla sommar har gjort att ännu en bekämpning måste göras, men kostnaderna är stora och kan inte täcka alla områden. Nu måste mer pengar in annars kan invånarna vänta sig en sensommar bakom stängda dörrar.

- Det går inte att leva här när det blir så mycket mygg, tills slut så kommer det här blir något för folkhälsan. Blir det inte bekämpat tror jag att det kommer att sprida sig över hela Sverige i princip, säger Tommy Wigert.

Den nya föreningen kräver nu att myggbekämpningen för nästkommande år börjar att planeras redan vid årsskiftet för att minska ovissheten för invånarna.

Ronja Mårtensson, P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista