Ett tidigare öppet möte om hyreshöjningar i Gränby Foto: Jakob Nystedt/SR

Ovanligt beslut gällande renoveringar i Gränby

1:30 min

Nu har hyresgästerna i Gränby nått framgång i tvisten med hyresvärden Rikshem

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om att hyresgästerna det senaste året stridit mot Rikshems omfattande renoveringsplaner i Gränby eftersom det kommer att leda till kraftiga hyreshöjningar.

Men nu har hyresnämnden fattat ett ovanligt beslut om att inte godkänna alla etapper i renoveringen.

Det är mycket ovanligt att det här händer säger Gustav Lantz som är jurist i hyresgästföreningen.

- Det är väldigt ovanligt att man lyckas få rätt i någon del i sådana frågor så det ser hyresgästföreningen som en delseger i det här.

Det är inglasning av balkongerna som hyresnämnden inte godkänner. Övriga renoveringsplaner har godkänts men inglasningen var en viktig del menar Gustav Lantz eftersom bara den skulle ha inneburit en höjning på 250 kr. Rikshem menar att den behövs för att spara energi men det visade sig att den besparingen var liten säger Gustav Lantz:

- Det kom fram i hyresnämnden att det var en väldigt liten energibesparing. Och det måste man väga mot hyresgästernas önskan om att ha en inglasad balkong. Vilken påverkan får det på hyran?

Det är i samband med höstens stambyten som Rikshem vill passa på att göra ett antal större renoveringar i lägenheterna i Gränby. Men för hyresgästerna, som anser att många av renoveringarna inte är nödvändiga, så kommer det att innebära en kraftig hyreshöjning. En viktig aneldning till hyresnämnden ovanliga beslut att inte godkänna en renoveringsetapp beror på hyregästernas stora engagemang menar Gustav Lantz.

- När vi hade förhandlingar i Uppsala tingsrätt kom det väl ett 40-tal hyresgäster som deltog, vilket är ovanligt. Det visar hur viktigt frågan är för de berörda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista