1 av 2
Uppsala Arena är en av de fem idrottsanläggningar som ska byggas. Foto: Aros Arkitekter.
2 av 2
Gränby arena är en av de fem idrottsanläggningar som ska byggas. Foto: Metod arkitekter
Uppsala

Fem sporthallar på gång

2:02 min

Idrottsanläggningar, arenor, sporthallar. De kallas för lite olika saker, men inom en fyraårsperiod kommer fem stycken nya stå färdiga runt om i Uppsala, om allt går som planerat. Upplandsnytt har kartlagt hur det går med alla nya sportbyggen.

Det har länge klagats på bristen på idrottsanläggningar i Uppsala. Men nu rör det på sig.

Först ut är den nya tennishallen i Rosendal, som invigs i slutet av sommaren. Det är Upsala Studenters IF som satsar på bland annat fem nya inomhusbanor. Arenan kommer också innehålla en multisporthall där skolor och föreningar ska husera.

Och apropå multihall så byggs just nu fyra helt nya hallar vid Fyrishov. Här ska det spelas bland annat volleyboll, basket och utövas gymnastik. Fyrishov AB bygger och det ska vara färdigt om ett år.

Innebandyn och friidrotten kommer att få sitt vid Gränby sportfält. "Bästa arenan" kallas projektet, och det kan stå färdigt hösten 2014. Här är det Uppsala innebandyallians och Uppsala IF friidrott som satsar.

Det mest omstridda av projekten är Uppsala Arena intill Gränby centrum. Där väntar man just nu på att EU-kommisionen ska uttala sig om finansieringen följer de regler som finns. Fram till dess får grävmaskiner, popartister och ishockeyspelare snällt vänta.

Och när det kommer till pengar så kommer Uppsala kommun att chippa in i alla de här projekten. Det handlar om olika former av stöd och hyresavtal. När och om allt står klart så rör det sig om ungefär 40 miljoner per år.

Och så har vi Studenternas IP. Här planeras en helt ny anläggning för fotbollen och bandyn. Utan tak till en början. Om kommunen tar beslut att genomföra det här, vilket inte alls är säkert att de gör, så kan det stå färdigt om tre/fyra år. Och då flyttar utomhusfriidrotten till Gränby.

– Det är klart att det betyder oerhört mycket. Anläggningsfrågorna är ju en av de viktigaste frågorna för idrottsrörelsen generellt, och det är också det som skapar förutsättningar för ett bra idrottande, säger Dag Söderberg, idrottschef för upplands idrottsförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista