Färre upplänningar är fulla på sjön

1:20 min

Attityderna till att ta en öl eller två när man är ute med båten har börjat förändras. Sen den nya lagen om sjöfylleri trädde i kraft 2010 tycker sig kustbevakningen se att allt fler börjar trappa ner på drickandet till sjöss.

Anna-Lena Halvarsson på kustbevakningen, som dessutom skärper sin bevakning i sommar, förklarar:

– Det har ju varit lite som tradition att när man rundar den och den pricken så tar man sig en hutt. Det är så det alltid har varit, men nu funkar det inte så längre, nu är det nya tider liksom.

Anna-Lena Halvarsson förklarar att den största skillnaden är att kustbevakningen nu slumpmässigt kan stoppa båtar som går snabbare än femton knop och är längre än tio meter för att kontrollera nykterheten hos föraren. Innan lagen trädde i kraft kunde man bara göra på det här sättet om det fanns skäl att misstänka sjöfylleri.

För mindre båtar gäller den gamla lagen fortfarande. Enligt den nya lagen är den lägre promillegränsen nu 0,2 promille alkohol i blodet för sjöfylleri och 1,0 promille för grovt sjöfylleri, alltså samma gränser som för trafik på land. Kustbevakningen tycker sig nu kunna se en förändring av attityderna till sjöfylleri.

- De flesta tycker faktiskt att det är positivt, sen är det ju alltid vissa som tycker det är väl lågt med en gräns på 0,2 promille på sjön. Det får man höra ganska många kommentarer om. Det som jag tycker har ändrats också är att många skaffar en chaufför. Det är precis som när man tar bilen till en fest och har en nykter chaufför och det tycker jag är jättebra för så var det ju absolut inte förut. Nu kan man få tips om en festbåt och man åker fram och pratar med dem och det visar sig att chauffören är nykter. Det är jättebra, det är klart att man får festa på sjön om man har en nykter chaufför liksom, säger Anna-Lena Halvarsson.

Antalet gripna för sjöfylleri har länge varit lågt eftersom polisen prioriterat annan brottslighet. Sommaren 2011 var antalet gripna 4 stycken i hela Uppsala län, i år har ingen gripits hittills.

Reporter:
Johan Hedman