Långtradarchaufför Mattias Lotthagen tycker det är på tiden att väg 77 rustas upp. Foto: Gusten Holm/SR Uppland

Olycksdrabbad väg rustas upp

2:26 min

Väg 77 ska rustas upp. Det är delar av den smala, krokiga och olycksdrabbade sträckan genom Stockholms län som ska förbättras. På tiden enligt många.

Långtradarchauffören Mattias Lotthagen, som har stannat för lunch på macken i Gottröra, tycker att det är på tiden.

- Som den är i dag skulle de behöva göra något åt den, för den är både krokig och smal.

Händer det att du undviker vägen?

- Ja, det gör jag. För en lastbil är ganska bred, så en långtradare har inte mycket att leka på på sidorna.

Väg 77 förbinder hamnen i Kapellskär, Norrtälje och E18 med E4 vid Knivsta. Mellan 3 000 och 4 500 fordon färdas på vägen varje dygn, och trafiken ökar år från år. En stor andel är tung trafik.

Från Knivsta till gränsen mot Stockholms län är vägen i ganska bra skick, men ungefär vid länsgränsen smalnar vägen av och blir både krokig och backig. Olycksrisken är högre än på liknande vägar. Dessutom passerar 77:an flera samhällen som störs av buller och luftföroreningar.

Nu vill Trafikverket förbättra säkerheten och framkomligheten på vägen och samtidigt minska miljöpåverkan i tätorterna.

Den sträcka som ska rustas upp är från länsgränsen i väster till Rösa mellan Rimbo och Norrtälje i öster.

På macken i Gottröra har ortsbon Jan-Erik Mases just hyrt en släpvagn.

- Vi bor på en liten gård intill vägen, och vi tycker att folk kör alldeles för fort och att det är väldigt mycket trafik, mycket lastbilar. Vi har en liten dotter på ett år. Den dagen hon börjar springa ner mot vägen är det inte så roligt.

Vad tycker du om att de ska fixa till vägen?

- Nackdelen är väl att det kanske blir ännu mer trafik. Men jag tror att det kan bli bra att de bygger ut den.

Planerad start för själva vägbygget är i februari 2016 och officiellt slutdatum är årsskiftet 2019/2020. Men nya förenklade regler på Trafikverket från nästa år gör att det kan gå fortare. Det hoppas Hossein Al-Zubaidi, projektledare på Trafikverket.

- Dagens planeringsprocess tar tid. Så många som möjligt ska tycka till och känna sig delaktiga. Men i januari nästa år kommer en ny process som innebär att de olika stegen blir ett mer sammanhängande skede. Definitivt kommer det här projektet att påverkas positivt av den nya processen, säger Hossein Al-Zubaidi på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista