Enligt preliminära beräkningar finns det mellan 20 och 40 miljoner ton järnmalm i området. Foto: SVT Bild.
Dannemora

Tvist om järnmalm vunnen

1:02 min

Tidigare i sommar återinvigdes gruvan i Dannemora. Samtidigt vill företaget bakom satsningen expandera och undersöker nu möjligheterna att bryta järnmalm på andra ställen. Nu har Dannemora Mineral vunnit en tvist i kammarrätten som gäller ett område i norra Västmanland.

För fyra år sedan fick företaget Dannemora mineral tillstånd att undersöka ett 2 000 hektar stort mineralområde strax norr om Norberg. Enligt preliminära beräkningar finns det mellan 20 och 40 miljoner ton järnmalm i området.

Grängesberg Iron, ett företag som också ville ha tillståndet, överklagade och det var inledningen till en lång och utdragen rättsprocess. Följden av Kammarrättens senaste beslut är att Dannemora mineral får behålla tillståndet. Grängesberg Iron har överklagat ännu en gång.

Dannemora minerals vd, Staffan Bennerdt, vill inte kommentera saken innan hela den rättsliga processen är över. Men han säger att företaget, som i dag bedriver gruvdrift i Dannemora, i första hand undersöker möjligheterna att återuppta verksamheten i Bäckegruvan i Riddarhyttan.

Staffan Bennerdt säger också att området i Norberg förstås är intressant men poängterar att vägen mellan prospektering och eventuell gruvdrift är lång, ungefär tio år.

Staffan Andersson, P4 Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista