Bärplockarläger. Foto: Ida Lindhagen/SR
Mehedeby

Fler anmäler människohandel

2:04 min

Nu har det kommit in fler anmälningar mot den 43-årige man som misstänks för människohandel i Mehedeby. Ytterligare två bärplockare har varit i kontakt med polisen och berättat hur de lurats till Sverige.

Det var i går eftermiddag vid 17-tiden som polisen kallades till Mehedeby efter att boende på orten fått kontakt med två män som var i behov av hjälp och ville få kontakt med polisen.

– De har berättat en historia som påminner mycket om det de tidigare målsägandena har berättat, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Den 43-årige mannen ska ha kontaktat männen i Bulgarien och lovat dem bostad och lön i Sverige om de kommer hit för att plocka bär i skogen.

I dag hålls ett möte i Söderhamn där Bulgariens ambassadör möter representanter för bland annat Tierps kommun för att diskutera de problem som uppstått kring bärplockarlägren.

Ambassadören vill motverka att bulgarer blir strandsatta i Sverige och samtidigt undvika dålig publicitet.

Även Uppsalapolisen är på plats.

– Mötet handlar mycket om att tillsammans med de drabbade kommunerna och bulgariska ambassaden hitta en situation som blir dräglig för de här bärplockarna, säger Lisa Sannervik.

Jakob Nystedt
jakob.nystedt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista