UL-buss på Kungsgatan i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
Uppsala län

50 miljoner till nytt biljettsystem

1:43 min

Upplands Lokaltrafik satsar 50 miljoner kronor på att byta biljettsystem. Den 1 mars nästa år ska det nya systemet börja gälla, och meningen är att man med ett och samma kort ska kunna resa med både stads- och regiontrafiken, och dessutom över gränsen till grannlänen.

– Den stora förändringen är att vi får ett gemensamt, enhetligt system i hela Uppsala län - både för Upptåget, regionbussarna och stadstrafiken i Uppsala, säger Johan Wadman trafikdirektör på UL.

Det nya biljettsystemet är gemensamt för stora delar av Mellansverige, och det kommer att underlätta resor över länsgränserna, säger affärsutvecklare Johan Damström:

– Om jag laddar pengar här i Uppsala och jag vill till Västerås, då kan jag åka med deras lokaltrafik och köpa biljett med reskassan där.

Men det län som många Uppsalabor oftast reser till, nämligen Stockholm, finns inte med på tåget.

– Trots att man försökte enas så splittrades det. Nu sitter vi faktiskt ihop med SL och diskuterar interoperabilitet, som vi kallar det, mellan våra biljettsystem.

För UL:s del kommer det att kosta cirka 50 miljoner kronor att byta ut alla biljettmaskiner och annat. Men det är en utgift som man förr eller senare hade fått i alla fall, säger Johan Wadman.

– Det system som vi har i dag är väldigt gammalt. Vi har sedan flera år varit tvingade att byta ut det.

Thomas Jansson, som kör buss mellan Björklinge och Knivsta, tycker att det är på tiden att det nuvarande biljettsystemet ersätts av ett nytt.

– När det kom för 20 år sedan fungerade det bra. Då var det inte så många olika biljetter heller. Men i dag är det många fler olika betalningssätt. Det ställer till det lite ibland.

Vad tycker du om att det ska införas ett mer enhetligt system?

– Det tycker jag är väldigt smart - att vi kan få ett system som går ihop med stadsbussarna.

Det lär väl kräva en utbildningsinsats. Hur känner du inför det?

– Det får man leva med. Det är inte bara att köra buss numera utan nu ska man vara lite datasnille också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista