Inte mycket går att rädda av den sjunkna båten i Fyrisån. Foto: Josefin Lilja/SR Uppland
UPPSALA

Sjunken båt ska nu upp ur Fyrisån

1:39 min

Den båt som ligger sjunken i Fyrisån i Uppsala planeras att tas upp i början av september. Den 100 år gamla båten sjönk i mitten av mars av okänd anledning och den nyblivne ägaren har försökt ordna med upptagning, men Uppsala kommun sa först nej. Men nu har man alltså satt ett datum för processen.

Båten har fått Uppsalabor att undra:

– Jag ser den varje dag ligga där och ingen gör något åt det. Då tänker jag på miljön, vad som kommer att hända i framtiden med motorer, olja, rost och så vidare, säger en Uppsalabo.

Lägger du märke till den här båten?

- Ja!

Vad tänker du om den då?

- Att de aldrig får upp den. Den har legat ett bra tag.

Vad tänker du om ägaren då?

- Han borde ha tagit sitt ansvar, säger en annan.

Ja, många som gått förbi den sjunkna båten en bit nedanför Islandsfallet i Fyrisån har kanske undrat varför den ligger kvar. Men ägaren, Hampus Eckerman, har gjort vad han kunnat för att försöka få upp båten på land. Istället är det Uppsala kommun som sagt nej.

– Planeringen var att vi skulle lyfta upp den i början på april, men då var det så otroligt tunga lyftkranar som skulle ner på hamnen. Vid ett möte vi hade när vi skulle göra det så var det ingen som vågade göra lyftet i fall att inte hamnkajen skulle hålla, säger Per-Rickard Rönnberg, hamnansvarig.

Båtägaren Hampus Eckerman:

- Det jag kan rädda är väl ungefär ratten, den tänker jag försöka göra om till någon lampa eller något. Sen funderar jag på att i alla fall ta lite plåt och svetsa om till en grill. Så jag har i alla fall fått en grill för 300 000 eller 600 000 så då har jag fått någonting.

- Jag fick bara ett mail om att den hade sjunkit. Jaha, vad gör jag nu?

Du hade den ett år, men du hann inte njuta av den?

- Nej, den har inte ens hunnit flyttas utan det var det den skulle göra nu, typ två månader efter att den sjönk, säger Hampus Eckerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista