Många bärplockare kvar i Mehedeby

1:15 min

De lovades hemresa - men fortfarande är många bärplockare kvar i skogarna kring Mehedeby. En del har till och med börjat ta sig från lägren till fots. En grupp människor, troligen bulgariska bärplockare, sågs vandra söderut från de norra delarna av Uppland. Uppsalapolisen uppmande dem att gå på säkrare vägar och nu verkar det som att de lämnat E4:an. Några har också sökt hjälp av Tierps kommun. Yvette Axelsson är kommunchef där.

– Jag har inte fått någon uppgift om hur många det kan vara. Jag har heller inte hört att det skulle ha försvunnit så många därifrån eller ha tillkommit några. Min bedömning just nu är att det är ungefär som tidigare.

Har du hört något mer från ambassaden?

– Ja, det kommer att gå en buss från Stockholm på söndag, säger Yvette Axelsson

Hittills har runt 30 personer sökt hjälp från Tierps kommun. De har fått mat och tak över huvudet och de kommer att få hjälp till den buss som ska ta dem till Bulgarien. Men i övrigt är det alltså många kvar i Mehedeby och i går hade en del börjat gå till fots från lägret för att ta sig till ambassaden i Stockholm.  Stora enso som har ansökt om avhysningar av bärplockarna, väntar på besked från andra myndigheter innan de går vidare med sina avhysningskrav säger Fredrik Granath, regionchef på Stora Enso.

Ida Lindhagen
ida.lindhagen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista