1 av 2
Informationsskylt vid Uppsala C. Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Lång kö till ersättningsbussarna. Foto: August Bergkvist / SR
UPPSALA – STOCKHOLM

Fler än 11 000 resenärer drabbades

1:47 min

Fler än 11 000 av SJ:s resenärer påverkades under torsdagen av omfattande störningar i tågtrafiken mellan Märsta och Häggvik norr om Stockholm.

Anledningen är en brand i en elstation samt två kontaktledningsbrott. Vid 15-tiden kunde SJ återuppta trafiken på Uppsalapendeln, som legat nere sedan i morse.

– Felet var mer omfattande än väntat, säger Denny Josefsson som är pressinformatör på Trafikverket.

Vid åttatiden i morse kunde Trafikverket försiktigt släppa på enstaka tåg på ett av fyra spår på väg genom Stockholms norra förorter. Det var det  spåret som sedan Uppsalapendeln använde sig av. 

Morgonrusningen hade inte dragit i gång när elförsörjningen slogs ut. Det gjorde att endast ett tåg, från Arlanda Express, blev ståendes ute på rälsen och fick evakueras.

Tusentals, var de resenärer som möttes av beskedet att tågen var inställda när de kom till stationerna i Stockholm och Uppsala.

På sträckan Uppsala–Stockholm satte SJ tidigt in ersättningsbussar.

Under dagen har elfelet lett till inställda avgångar för SJ:s Uppsalapendel samt delar av Upptågstrafiken. För SL:s pendeltåg och Arlanda Express har trafiken varit reducerad. De flesta tåg norrifrån har letts om via Västerås.

Alla spår är nu öppna igen och de flesta avgångar går som vanligt men enstaka avgångar kan vara inställda på grund av att man inte har hunnit få ut alla tåg på spåren än.

Upptågen går som vanligt. Förseningar kan förekomma under kvällen som följd av problemen under dagen.

SL uppskattar att omkring 25 000 åker pendeltågen på sträckan under en dag och enligt SJ drabbades 11 000–12 000 av deras resenärer.

Åsa Nylander
asa.nylander@sverigesradio.se
Sanna Richter
sanna.richter@sverigesradio.se
TT

Fakta: Ersättning för försening

  • SJ erbjuder ersättning till försenade resenärer. Ersättning kan beställas via tågbolagets hemsida.
  • Nivåerna för ersättningen har nyligen gjorts om så att ersättningsbeloppet bestäms efter huruvida felet beror på SJ eller på andra orsaker.
  • Till exempel i sådana fall då Trafikverkets ställverk ligger bakom förseningen motsvarar ersättningen 25 procent av biljettpriset vid en timmes försening. Vid två timmars försening ersätts resenären till 50 procent.
  • Om förseningen beror på SJ ger en halvtimmes försening ersättning till 50 procent. Två timmar ger 100 procents ersättning.

Källa: SJ:s presstjänst (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista