Svettis - en del av kvarteret Liv. Foto: Mårten Nilsson, SR Uppland

Liv Hahne känns inte vid kopplingar till namn på nytt kvarter

2:10 min

Byggbolaget Sh Byggs beslut att byta namn på ett av sina kvarter i Uppsala väcker reaktioner. Kvarteret vid Svandammen där Svettis ligger marknadsförs nu av byggbolaget som kvarteret Liv - vilket ju samtidigt är förnamnet på den Uppsalapolitiker, Liv Hahne, som har den yttersta makten över byggloven i Uppsala och som byggföretagen är beroende av.

- Kvarteret heter ju Fjärdingen egentligen, så man undrar ju var de fått namnet Liv ifrån, om det möjligen anspelar på Liv Hahne. Man kan misstänka det lite grann, för det är ett känsligt område att bygga i. Och att byggbolaget nu är ute och ska ha ett eget privat samråd i förväg innan man drar i gång sina planer på allvar, visar hur känsligt det är, säger Maria Gardfjell (MP).

Det kvarter det handlar om är det som innefattar Flustret, Svettis och två tennishallar, alltså kvarteret mellan Fyrisån och Akademiska, intill Svandammen. Sh Bygg funderar nu som bäst på vad man ska göra med kvarteret och inte minst vilken verksamhet som ska inrymmas i det anrika Svettis, byggt i tidstypisk jugendstil från tiden för uppförandet, år 1910, och som är byggnadsminnesförklarat och inte får rivas eller flyttas. En inriktning som Sh Bygg överväger är att verksamheter som har med hälsa och rehab skulle kunna samlas här.

Liv Hahne själv säger att alla kopplingar till henne när det gäller namnändringen på kvarteret är helt gripna ur luften:

- Jag kan över huvud taget inte associera det här namnet med mig själv, det är ju absurt.

Sh bygg är ju ett byggbolag, du är själv verksam inom byggbranschen och du är ordförande för den nämnd som är ytterst ansvarig för beviljande av bygglov?

- Ja, vill man se fan på väggen så gör man nog det. Det är ju rena rama vansinnet!

Lars Svensson, vd för Sh Bygg:

- Vi har aldrig haft den associationen över huvud taget. Namnidén kastades fram av en Stockholmskille, jag tror inte ens att han känner till Liv Hahne. Våra associationer har med livskraft att göra, att det sjuder av liv - inte till något personnamn.

Har du aldrig själv associerat till Liv Hahnes namn?

- (Skratt) Nej, faktiskt inte.

- Min första reaktion nu var att skratta. Men jag får beklaga. Det finns ingen som helst tanke att döpa kvarteret efter Liv Hahne. Det är väl bara att byta namn då. Jag kan förstå om man reagerar, nu när jag tänker på det. Så vi får kanske börja med att ändra namnet, säger Lars Svensson, vd för Sh Bygg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista